Klara Borg tog två SM-guld när ungdoms-SM i orientering i Oskarshamn avgjordes.

De idrottsliga framgångarna i kommunen löser av varandra. För två veckor sedan tog Kaarina Saviluoto VM-guld i bågskytte och förra helgen tog Klara Borg inte bara ett, utan två SM-guld när ungdoms-SM i orientering i Oskarshamn avgjordes.

När MT/Måsen träffar den nyblivna svenska mästaren är hon i full färd att packa inför nästa resa. I helgen ska hon nämligen delta i stafett-SM i Söderhamn i Hälsingland med sin klubb Södertälje Nykvarn Orientering. Men hon har lyckats njuta lite av sina framgångar så här långt.

– Det känns fantastiskt roligt, men jag måste säga att jag är lite överraskad. Jag hade ju hoppats att jag skulle komma i toppen och sen lyckades jag vinna två gånger om. Det trodde jag inte. Men det är ju lite så i orientering. Allt kan hända, säger Klara och ler.

Klara vann både sprint och långdistans och följde upp en delad seger i O-ringen i somras. Ida Bengtsson från OK Alehof som Klara delade segern med då fick se sig besegrad två gånger om under förra helgen. Klaras segermarginal blev 11, respektive 50 sekunder och det är upplagt för många spännande kamper mellan dessa framöver.

Klaras bröder Jonas och David har också vunnit USM i långdistans. Jonas 2009 och David 2017 och 2018. Men hon är ensam att ta hem segern i båda distanserna. Men det är inget Klara tänker speciellt mycket på. Inte heller mamma Katarinas orinteringskarriär.

– Det är klart, jag kommer från en orienteringsfamilj och vi tycker det är roligt med samma sport. Men det är inte så mycket jag tänker på. Det här är mina bedrifter.

Klara går i nian på Lillhagaskolan och nästa höst väntar gymnasiestudier och Klara har en tydlig målsättning med dem.

– Jag kommer att söka in till orienteringsgymnasium. Min plan är att söka till Eksjö i Småland, så jag hoppas att jag kan komma in där, säger hon.

Utöver orienteringen gillar Klara att rida och rider på en ridskola utanför Nykvarn.

– I sommar började jag springa lite mer, men i våras var det nog så att jag var i stallet mer än i löpspåret. Det kanske är därför som det gick så bra, säger Klara och ler. Om inte annat är det bra att ha huvudet någon annanstans ibland.