”Det är viktigt att röra på sig”

0
363
Gösta Johansson, Reidunn Berggren och Lasse Larsson tar instruktioner av ledaren Andreas Puekker under onsdagens gympa på Frivilligcentralen.

I onsdags förvandlades en av lokalerna på Frivilligcentralen till en gymnastiksal. Här samlades ett tiotal seniorer för att lyssna på Andreas Puekkers instruktioner för ett prova på-pass i aktivitet och rörelse. ”Det är viktigt för alla, men främst seniorer, att röra på sig. Det är därför vi har gjort den här satsningen.”, säger Frivilligcentralens samordnare Lotta Ferrer.

På frivilligcentralen anordnas många aktiviteter av olika slag. Allt från sång, spel, matlagning och utflykter. Och sedan en tid tillbaka satsas det lite extra på rörelse för seniorerna. Bland annat med gympa och då är det Andreas Puekker som håller i det.

– Vi har valt att göra det i en liten skala med max 15 personer per gång. Det gör vi för att skapa en mer personlig relation med varan-dra och för att jag som ledare ska kunna ge fullt fokus till deltagarna. Och det har visat sig vara ett bra koncept, säger Andreas.

Den första gruppen är redan igång och är full sedan länge. Så på grund av intresset startar man nu ytterligare grupper.

– Vi skulle kunna starta många fl er grupper, för intresset finns. Men tyvärr så är det inte lätt att få tag på tider i kommunens lokaler, säger Andreas.

De som har gått på Andreas gympapass sedan starten är mycket nöjda och har känt en förändring i sin kroppsrörelse.

– Absolut har jag det. Jag känner mig mycket starkare och smidigare, säger Maj-Britt Oscarsson som är med i den första gruppen.

Att motion och styrketräning är viktigt är kanske inget nytt, och Lotta Ferrer ser också en annan viktig del i träningen.

– Om man ramlar hemma är det viktigt att kunna ta sig upp igen. Det är inte alla som kan det själva. Men jag vet att den första gruppen både gör armhävningar och plan-kan nu och det hjälper dem om de skulle behöva ta sig upp, säger Lotta Ferrer.

Efter prova på-passet bjöds deltagarna på fi ka och samlades runt bordet för att diskutera passet och framtiden. Alla var nöjda med dagens pass och de allra flesta var intresserade av att fortsätta träna i grupp.

– Jag var på ett prova på-pass tidigare och då fick man ju instruktioner på vad man skulle göra. Men det blir inte av att man gör det själv hemma, så den här gången vill jag vara med, säger Marion Arvidsson.