Bevattningsförbud i Nykvarn

0
395

Då grundvattennivåerna är ovanligt låga i både Nykvarn och Södertälje är det nu bevattningsförbud med kommunalt dricksvatten från och med den 2 maj. Förbudet omfattar privatpersoner, föreningar och näringsidkare.Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till att spara på grundvattnet så att det räcker till sjukhus, förskolor, äldreboenden och vardagslivet hemma.

Telge Nät bevakar och mäter nivåerna på grundvatten regelbundet. I normala fall byggs förråden av grundvatten upp under den kalla årstiden, för att användas under den varmare säsongen, men inför årets sommar har utgångsläget försämrats. Långa och torra perioder har bidragit till att grundvattennivåerna inte återhämtat sig som de brukar. Därför står vi nu inför utmaningen att få vattnet att räcka till under en hel sommar.

På Telge näts hemsida hittar du frågor och svar om bevattningsförbudet samt information om hur du kan minska din vattenförbrukning.

Bevattningsförbudet innebär att:
• Du inte får fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. En nedgrävd pool får bara fyllas till en nivå där poolstommen inte riskerar att kollapsa, men inte mer. Besök istället våra simhallar och badsjöar.
• Du inte får använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället.
• Du inte får tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
• Du inte får använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.