BB hemma

0
342

I vintras startade ett projekt där förstföderskor, i bland annat Nykvarn, som väljer att åka hem från BB inom tre dygn erbjuds hembesök av barnmorska under första veckan efter förlossningen.Sju erfarna barnmorskor går sedan i december på ett rullande schema. Varje morgon ringer tjänstgörande barnmorska upp familjerna för att höra hur allt fungerar sedan de kommit hem från BB.
– Många kvinnor behöver stöd med amningen i början. Detta kommer vi att kunna erbjuda på ett bra sätt. Barnmorskan kontrollerar också bebisens hudfärg, vikt och tar eventuella blodprov. Det viktiga är att ett erfaret öga bedömer hur barnets allmäntillstånd är, säger Karin Gustafsson, projektledande barnmorska.

Projekt BB hemma har både på sjukhus i Sverige och runt om i världen visat sig vara ett gott alternativ till att stanna kvar på sjukhuset om mor och barn är friska och mår bra. Via Södertälje sjukhus hemsida berättar Karin om några av fördelarna med BB hemma.
– Att familjen får vara i sin hemmiljö och att barnmorskan kommer att kunna ta sig mer tid till frågor. Man tar sig den tid man behöver och stannar tills det är klart. Forskningen visar att med hemvård känner sig både mamma och partner mer bekräftade i sina behov. Amningsfrekvensen går också upp!

Förutom Nykvarn så är det även förstföderskorna i Södertälje, Huddinge och Salem och Botkyrka som erbjuds hemvård samt dagliga telefonsamtal upp till en vecka efter hemkomst.