Puss på dig! Noggin är yngst av alpackorna och var länge också minst till storleken. Han har lätt att lära och kan pussas på beställning.

De är lugna, harmoniska djur — med stor integritet. De senaste åren har alpackan fått ett uppsving i Sverige och enligt uppgifter hos Svenska Alpackaföreningen har beståndet ökat från cirka 1500 till närmare 5000 djur — och en handfull av dem bor strax utanför Nykvarn. Alpackorna Noggin, Theo, Baileys, Jolie, Stormtrooper, Alice, Vanjeli — och laman Amos som också kallas ”Lamos” har i sommar gjort Åsa Ragnarssons verksamhet Far from standard alpaca fullbokad. ”Jag var inte beredd på riktigt så stort intresse” säger en positivt överraskad Åsa. 

Far from standard alpaca startade sommaren 2017 och är resultatet av Åsa Ragnarssons mångåriga fascination för kameldjur. Fram tills i år har Åsa riktat sig mot företag med olika aktiviteter som alpackapromenader, yoga bland djuren och meditation i hagen — men efter att hon valde att också erbjuda privatpersoner möjlighet att träffa djuren har hon inte haft en lugn stund. 
— Det har varit helt fullbokat, förklarar hon. Jag var inte beredd på det stora intresset och vill be om ursäkt till alla som hört av sig och inte fått tid. Det kommer fler möjligheter i höst. 

” Alpackorna är alltid nyfikna ”. Åsa beskriver djuren, alpackor av rasen huacaya som är den vanligaste, som djur som besitter ett stort lugn men vill göra saker och ting på sina egna villkor. 
— De är harmoniska, men man får vänta tills de kommer till en. De har olika ljud, hummande som är ett signaturljud, skrikigt kraxande som varningsläte och de kan även tjuta till, förklarar Åsa. Men oftast är de glada och trevliga. Det är inte för inte som de kallas ”ängarnas delfiner”. 

Stormtrooper och Baileys följer med när Måsen besöker Tingstadens gård, där djuren har sitt vinterviste. På sommaren är Stormtrooper och Baileys och de övriga fem alpackorna, samt laman Amos i Ekeboviken där Åsa också har sitt sommarboende. Hon beskriver deras personligheter, och ger också en liten lektion i skillnaden på alpackor och lamor. 
— Baileys är nyfiken, och det är en tydlig hierarki. Även om han beter sig som en glad hundvalp är det han som bestämmer. Noggin har lätt att lära och laman Amos, som vi också kallar ”Lamos”, ska få dra vagn och bära fika och annat som ska med på promenaderna. Alpackan är, till skillnad mot den större släktingen laman, inget packdjur.

Sommaren har varit bättre än bra — och Åsa har därför också skapat möjlighet för människor i riksgrupp att besöka verksamheten. 
— Jag har velat bjuda till. Det här är ett fantastiskt sätt att upptäcka både djuren och naturen . Och en superenkel grej, man måste inte resa för att uppleva. 

Verksamheten med djuren varvar Åsa med egen PR-byrå och också sidoverksamhet med övernattning i trädtält. Djurpromenaderna hålls i mindre skala i vinter, men redan nu inser hon att det antagligen kommer krävas förändring till nästa sommarsäsong. 
— När jag öppnar upp nästa sommar igen kommer jag antagligen att ta in hjälp.