Vad tänker niondeklassare om framtiden?

0
616
Läraren Cecilia Lundberg, Jasmine Luksa-Ciego, Olivia Nyman, Linus Plate, Isa Fäldt, Oscar Quckfeldt Petersson, läraren Bengt Johansson och Max Hallström var inbjudna till Rotarymötet.

I närmare 20 år har Mariefred Rotaryklubb och Mariefreds skola samarbetat kring uppsatser på temat framtiden, och bjudit in elever att presentera sin bild av hur det kan bli sen. Nyligen träffades Mariefred Rotaryklubb och sex elever från skolan — och samtalade om framtiden.

Cecilia Lundberg och Bengt Johansson är lärare på Mariefreds skola. Tillsammans med sex elever — Jasmine, Olivia, Linus, Isa, Oscar och Max — gästade de i måndags Mariefred Rotaryklubb för den årliga, och uppskattade, träffen med titeln ”Tankar om framtiden”.
— Eleverna har fått i uppgift att skriva en uppsats om framtiden ur ett allmänt perspektiv, förklarar Bengt, som själv varit delaktig i arbetet under minst ett dussin år. Uppsatserna handlar om individen och samhället, om Sverige och världen.

Linus Plate fick frågor om sin uppsats, som skildrar en positiv framtidsbild där tekniken är viktig.
— Utan teknik går vi inte framåt, säger Linus. Jag tror inte tekniken kan lösa allt, och tekniken måste stanna i rätt händer, inte hamna hos terrorister.

Max Hallström målar också upp en teknologisk framtid, mer dystopisk men med klara tankar om vad som måste göras för att stoppa biologisk vapenföring och visar ett intresse för att lära sig mer om hur hjärnan fungerar. Jasmine Luksa-Ciego presenterar många varianter av en bra framtid, och lägger stor tonvikt vid människosynen, vid feminism och hur viktigt det är att arbeta in jämställdhet som en naturlig del av samhället. — Mänskligheten skjuter undan det som är jobbigt. Om vi vill att framtiden ska vara jämställd måste vi komma med ett botemedel mot den ”cancer” som ickejämställdheten är i dag.

Eleverna berättar om sina drömmar i närtid, gymnasieval, och hur de ser sina liv om tio år. Isa vill bli kriminaltekniker, andra har inte bestämt vad de vill arbeta med. Sociala medier behandlas, för- och nackdelar, och för varje fråga Rotarymedlemmarna ställer finns ett svar från niondeklassarna — ett svar närmare framtiden.