Ugglorna är laddade för Batterijakten - nu hoppas de på flest insamlade batterier så de har chans att vinna.

Över 130 ton insamlade batterier och tiotusentals fjärdeklassare som utbildats i återvinning och hur vi är snälla mot vår miljö — det blev resultatet av Batterijakten 2018, Sveriges största tävling och informationskampanj om återvinning för fjärdeklassare. Nu är fjärdeklassarna Ugglorna på Gripsholmsskolan igång med årets tävling — som både kan ge vinster för klassen och definitivt ger stora miljövinster för alla. 

Totalt har drygt 20 000 elever runt om i Sverige deltagit i Batterijakten och tillsammans samlat in över 130 ton använda batterier. Detta motsvarar cirka 5 % av alla batterier som årligen lämnas in till återvinning i Sverige. Nu är Batterijakten 2019 igång — och klass Ugglor på Gripsholmsskolan deltar i kampanjen som både ger kunskap och räddar vår omgivning.  

— Det är en jakt för att hjälpa miljön, berättar Sixten, som tillsammans med kompisarna Ida L, Linnéa, Elsa och Ida K och de andra i klassen redan arbetat en hel del med projektet. 

Klassens arbete med faktablad, tankekartor och sådant som är viktigt att lära sig är kopplat till läroplanen i SO, NO, matematik och svenska. Igår, de 1 mars startade nästa fas i Batterijakten — själva batterijagandet. 

— Vår lärare Staffan har sagt att det är vi själva som ska samla in batterier, inte våra föräldrar, förklarar Linnéa. Vi måste jobba för att förtjäna priset och återvinna så mycket som möjligt.

Priset är, förutom att det räddar miljön, pengar till klasskassan och chansen att få träffa humorgruppen IJustWantToBeCool. Klasskompisarna är fast beslutna att göra sitt allra bästa, och diskuterar också vad de faktiskt lärt sig hittills i arbetet. 

— Första batteriet kom till redan på 1800-talet, säger Ida K. Men det känns som om vi använder mindre batterier nu än för några år sedan. Jag gör det i alla fall. Fast fjärrkontrollen har ju batterier. 

Ida L och Elsa håller med, nu är det fler och fler saker som kopplas in i väggen tycker de. Samtidigt  är det massor av batterier som måste samlas in och komma till återvinningsstationen på rätt sätt. Klassen har redan hunnit samla in en del, och på Järnboden i Mariefred sker nu också inlämning till klassen fram till sista mars. 

— Nu ska vi knacka dörr hos grannar och vänner, berättar Ida K. 

Och gänget är överens — tävlingen bra för miljön och man lär sig mycket. Och har kul. Har du batterier att lämna in? Järnboden i Mariefred tar emot dem fram till sista mars.