”Anette är otroligt proffsig och sjunger som en gudinna” säger Suzanne Reuter om motspelerskan från Åkers styckebruk. I höst spelar de tillsammans med Gladys del Pilar i svenska premiären av ”En värsting till syster”. Foto: Axel Öberg

Det har gått åtta år sedan musikalen ”Sister Act” spelades på Broadway — och den var en succé. Nu kommer den älskade musikalen med filmen som förlaga till Sverige — med Anette Belander från Åkers styckebruk i ensemblen tillsammans med Suzanne Reuter och Gladys del Pilar. 

Musikalartisten Anette Belander från Åkers Styckebruk inledde karriären i Malmö med “West Side Story” och “Grease”. Därefter följde  “Chess” på Cirkus, “Miss Saigon” på Malmö Opera, “My Fair Lady” på Oscars, en dubbelroll i “Jesus Christ Superstar” och “Singin’ in the rain” på Malmö Operan och Oscars. Förra våren spelade hon mot Henrik Dorsin och Suzanne Reuter i ”Gentlemannen” på Oscars. Nu väntar Broadwaymusikalen ”En värsting till syster” på Chinateatern, med premiär den 11 september.

— Jag ser väldigt mycket fram emot att spela med Suzanne Reuter igen, jag ser verkligen upp till henne och såg det som en stor ära att få hoppa in för henne i ”Gentlemannen”, men allt annat är nytt, säger Anette. Nytt med Chinateatern, ny regissör och nytt att spela nunna — det ska bli jätteroligt. 

Än är det inte riktigt dags för Anette att sätta på sig doket — efter en period med lokala uppträdanden i bland annat Scenkonst Sörmlands regi och i Åkers kyrka med Björn Lyckströms Björn och Benny-konsert styr hon nu kosan mot Dansens hus och ”Shakespeare in love”. 

— Där är det premiär 13 april och vi kör ända in i juni. Sen blir det fullt fokus på ”En värsting till syster”. 

Filmen hade premiär 1992 med Whoopi Goldberg i huvudrollen som nattklubbssångerskan Deloris som gömmer sig i ett nunnekloster och blir syster Mary Clarence för att undvika att bli dödad av maffian — och musikalen kom 2009. Nu sätts den upp för första gången i Sverige med några av de bästa ur Sveriges musikalelit. Och det är den där ”Margaretha Krook”-auran som Anette menar att Suzanne har som gör att hon passar så bra som abbedissan i ”En värsting till syster”.

— Det är ingen idé att förneka, säger Suzanne Reuter. Rollen är som handen i handsken för mig. Det var faktiskt Anette som tipsade mig och när jag fick veta att musikalen skulle sättas upp tänkte jag ”varför har de inte ringt mig?” för den här rollen. Men sen ringde de, skrattar hon.  

Suzanne är bekväm med Chinateatern — här har hon spelat bland annat ”Hotelliggaren” och det var bland annat här hon började sin karriär på scenen. Hon ser fram emot att ta sig an de roliga dialogerna och omges av den fantastiska musiken musikalen innehåller. 

— Det ska bli kul, det är en så bra roll. Och det är väldigt hög kvalitet på våra svenska musikalstjärnor som Karl Dyall och självklart Gladys del Pilar som spelar Deloris. 

Gladys del Pilar spelade alldeles nyss ”Ghost” på Chinateatern — och nu axlar hon återigen en av Whoopi Goldbergs stjärnroller på samma scen. 

— Jag tackade ja till den här rollen med stor glädje. Det är verkligen en feelgood-musikal, och jag gillar allt — historien, karaktärerna och musiken kanske framför allt. Det är disco, gospel och soul. Det går från svängigt till smäktande ballader, musikalen har verkligen allt som är medryckande!

”En värsting till syster” blir hennes sjunde musikal på 30 år som artist. Gladys, som för många förknippas med discotrion Afro-Dite med Blossom Tainton och Kayo Shekoni, där Jessica Folcker senare hoppat in, laddar nu med material och väntar på utkast av manus — och hon berättar att hon ska köra mycket fys.

— Jag är bredd att börja ta in karaktären. Jag kommer träna mycket fysiskt, det är högt tempo och ganska många sololåtar. Och glitter och nunnor, ja jag ser fram emot kontrasterna.  

Glays pratar också om paradoxen i att det blev just den här musikalen för henne. Nunnorna i ”En värsting till syster” är goda — men det är inte den erfarenhet Gladys själv bär med sig. 

— Jag är uppväxt i ett nunnekloster, och blev bortadopterad för nunnorna där var inte snälla. Jag minns ganska mycket eftersom jag var sju år när jag kom till Sverige. 

Gladys berättar också kort om goda erfarenheter av Måsenområdet — i dubbel bemärkelse. 

— Min andra passion efter sången är matlagning och bakning, och 2016 vann jag ”Hela kändis-Sverige bakar” i Taxinge med min björnbärsmoussetårta. 

Den 11 september är det premiär och som det låter på Anette, Suzanne och Gladys så kan de knappt vänta. Anette tror att det är just musiken hon kommer bära med sig länge vid sidan av samarbetet i ensemblen. 

— Det kommer att bli en glädje att få sjunga.