Ät ekologiskt för 20 kronor per portion

0
58
Den 6 mars kommer Johan Sjöstedt från Hornuddens trädgård i Strängnäs till biblioteket i Mariefred för att prata om sitt pågående projekt – att skapa recept på ekologisk mat som vem som helst har råd med. Foto: Kristoffer Elmqvist
Den 6 mars kommer Johan Sjöstedt från Hornuddens trädgård i Strängnäs till biblioteket i Mariefred för att prata om sitt pågående projekt – att skapa recept på ekologisk mat som vem som helst har råd med. Foto: Kristoffer Elmqvist
Den 6 mars kommer Johan Sjöstedt från Hornuddens trädgård i Strängnäs till biblioteket i Mariefred för att prata om sitt pågående projekt – att skapa recept på ekologisk mat som vem som helst har råd med.
Foto: Kristoffer Elmqvist

Den 6 mars kommer Johan Sjöstedt från Hornuddens trädgård i Strängnäs till biblioteket i Mariefred för att prata om sitt pågående projekt – att skapa recept på ekologisk mat som vem som helst har råd med.

Man brukar prata om ekologisk och närproducerad mat som något som i huvudsak rör medelklassen. På Hornuddens trädgård arbetar man till det yttersta med att skapa en hållbar livsstil, och i det projekt Johan startade i våras ville han slå hål på myten om den dyra ekologiska maten. På inbjudan av Den nära matens vänner kommer Johan till Mariefreds bibliotek den 6 mars för att prata om projektet.
– När man pratar om ekologisk mat brukar man säga att det är ett medelklassintresse som inte har förankring i resten av världen. Till min förvåning så är det gensvar jag fått ofta från människor som levt nära existensminimum och ändå köpt ekologiska varor. Det har ytterligare väckt mitt intresse för att slutföra det här projektet.
Projektet går ut på att Johan, i 50 blogginlägg, ska presentera 50 recept på ekologiska rätter som kostar 20 kronor eller mindre per portion.
– Alla säger att det är så dyrt med ekologisk mat, så jag ville undersöka om det verkligen var det. Jag drog det till det extrema och satte existensminimum som budget för att äta ekologiskt. I princip räknade jag på 57 kronor om dagen i mat. Äter man gröt till frukost för runt 7 kronor så får man en tia över till att lägga på middagen. Från början hade jag dock glömt att räkna med saker som kaffe, men i sammanhanget blev det försumbara pengar att välja ekologiskt kaffe i stället för vanligt. Och dessutom gör det sådan skillnad för de som arbetar med det.


Läs mer i papperstidningen på lördag eller i den digitala MT/Måsen redan på fredag