Lyra lockar fram läsningen på Vårfruberga friskola

0
425
Maximus Lindberg som går i andra klass på Vårfruberga friskola läser för Lyra. ”Jag har läst tre gånger och tycker det är kul”.

Läshunden Lyra arbetar sedan en tid på Vårfruberga friskola i Strängnäs. Lyra hjälper elever att utveckla sin läsförståelse, koncentrationsförmåga och sina läskunskaper. “Hon började förra måndagen och har redan bidragit till ett lugn”, säger Agneta Larsson, Lyras matte och lärare på skolan.

Enligt forskning har hundar en lugnande inverkan på människor, då hormonet oxytocin utsöndras —  kroppens eget ”lugn- och ro”-hormon. Hormonet dröjer sig också kvar under en tid — vilket gör stämningen lugnare — något lärarna märkt av på skolan redan efter en vecka.

Lyra, en Australian shepherd, är i grunden utbildad lydnads- och sökhund och har tävlat på elitnivå, men nu är hon 12 år och har gått i pension.

— Hon är egentligen ingen typisk läshund rent rasmässigt, men är otroligt empatisk och fungerar jättebra till detta. Hon vill alltid vara nära och blir orolig när man är sjuk till exempel, säger Agneta.

För fem år sedan fick Agneta höra om en läshund på stadsbiblioteket på Åland av en vän som var skolbibliotekarie. Barn kämpade och läste för hunden — och hunden utstrålade värme och lugn.

— Barnen började då vända sig till hunden för att prata och läsa. Hon pratade så varmt om detta och då tänkte vi att det ville vi också prova.

Lyra arbetar från klockan åtta till elva i ett separat rum på skolan med en lässoffa. Där sätter sig barnet tillsammans med Lyra och en personal för att läsa.

— Barnen vill gärna vara här inne tillsammans med Lyra och vi har redan sett resultat. Speciellt med elever som behöver lite extra hjälp. Det har gett ringar på vattnet.

Tanken är att Lyra ska vara kvar så länge hon orkar och så länge inget barn blir allergiskt.

— Vi har tänkt det här som ett längre projekt. Jag tror också att fler och fler upptäcker hur barn och djur samspelar med varandra, säger Agneta.