Korv- och brödfestival blev en succé – i år igen

0
454
Startskottet för festivalen gick när landshövding Liselott Hagberg klippte årets korvband.

I lördags, den 9 mars, var det dags för årets upplaga av korv- och brödfestivalen i Stallarholmen. Festivalen är en hyllning av lokalproducerat mathantverk, och är en fest för alla sinnen – för matälskande människor i alla åldrar. 

Lördagens festival lockade till sig en stor publik och kön till de olika matvagnarna ringlade sig lång. Fokuset på festivalen, som nu funnits i sex år, är hållbart och närproducerat mathantverk, med inriktning på korv, bröd och alla de tillbehör som passar till. Festivalen, som håller till vid Gula industrihuset i Stallarholmen, har kommit att bli ett uppskattat vårtecken. Mängder av människor samlades på festivalområdet för att smaka sig fram till sina favoritprodukter.

Sörmlands matkluster, Printz bageri och Köttbutiken Millert och Dahlén står varje år som arrangörer för festivalen. Lördagens evenemang invigdes på klassiskt vis med att ett korvband klipptes itu, och i år var det landshövding Liselott Hagberg som fick äran att hålla i saxen. Med på festivalen fanns matproducenter från hela landet och ryktet gick att Slaktarn från Östersund sålde den godaste korven på hela marknaden – en hästkorv.

Hornudden från Strängnäs, Lenas brödbil från Åker och Eskilstuna ölkultur var bara några av alla de lokala aktörer som var på plats vid festivalen för att sälja sina produkter. Vid en vedeldad ugn som var placerad i festivalens mittpunkt stod bagaren Nik Märäk och gräddade tunnbröd och Ola Aurell med sin vispop stod för underhållningen. Hela Stallarholmen levde upp och blev till en stor folkfest.

När Maria Printz, vd för Printz bageri, tidigt på lördagsmorgonen tittade ut genom fönstret trodde hon inte att festivalen skulle bli den succén den faktiskt blev. Under natten hade det kommit mängder av snö, och eftersom festivalen äger rum utomhus trodde hon att folk skulle stanna hemma i värmen.
— Vi tänkte att det blir fiasko, för vem vill ta sig ut i det här vintervädret?

Men festivalbesökarna svek inte. Flera tusen personer kom till Stallarholmen för att smaka, äta, lukta och uppleva det bästa med korv och bröd.