Konferensanläggningen satsar på hållbart: Bokashi på Bommersvik

0
587
Bokashi: Bommersviks VD Jeanette Svensson häller i den första laddningen bokashi i det nya växthuset. Snart är matavfallet egen jord.

Egentligen har hållbart, återbruk och här- och närodlat präglat Bommersvik i alla tider. Nu tar verksamheten, under ledning av VD Jeanette Svensson, ytterligare steg mot en hållbar verksamhet — en verksamhet som inte bara välkomnar konferensgäster till anläggningen med strand vid Yngern, utan också privatpersoner.

Yngern ligger spegelblank och nässelsoppan som serveras till lunchen på konferensanläggningen kommer från den egna gården. När Måsen träffar Jeanette Svensson, tidigare gruppsekreterare för Socialdemokraterna i riksdagen och numera VD på Bommersvik AB, har det precis blivit sommar, och platsen känns full av liv — men på betryggande avstånd.
— Vi har tappat mycket på konferensbokningar här på Bommersvik precis som många andra men många, i synnerhet människor i närområdet, har börjat upptäcka stället. Det är inte en anläggning för bara konferens, eller bara för sossar. Vi håller öppet i sommar och vänder oss mer och mer mot den privata marknaden.

”Maten, miljön, människorna”. Det tror Jeanette är anledningen till att Bommersvik har så gott renommé — och en formel för att driva den historiska platsen vidare. Huset som blev kursgård på trettiotalet i byggnaden från 1915, har under åren vuxit från gård till fullskalig anläggning. Här finns idag 164 bäddar i 84 rum, ett femtontal byggnader, elljusspår, naturstigar, egna öar och en sandstrand. Kursgården på Bommersvik bildades för att SSU och Socialdemokraterna ville utbilda kommande generations fackliga och politiska ledare — och idag hålls utbildningar och möten för myndigheter, fackförbund och privata företag.
— Uppdraget är att tillhandahålla en bra konferensmiljö, för demokratin, för vikten av att mötas.

Historisk, ja. Här har Tage Erlander bott permanent, och Olof Palme bjöd in till möten just här — men det har inte bara varit en samlingspunkt för svensk socialdemokrati. Socialistinternationalen höll möten på Bommersvik. Jeanette gör flera historiska nedslag och bjuder på en hel del kuriosa — som att Erlander lade sig i byggprocessen av huset han fick med ett enda önskemål — en gräsmatta lämpad för krocket. Här har funnits förskoleverksamhet som möjliggjorde för fler att utbilda sig — många byggstenar som gjort Bommersvik till vad det är idag. Men med stor verksamhet kommer ett stort ansvar. Jeanette förklarar att personalen började det nya året med en konferens om miljöfrågor — och blev positivt överraskade.
— Vi kände att vi redan då gjorde nästan allt vi kan för en hållbar verksamhet. Men vi har tagit det ännu längre och investerat i en biopanna. Vi vattnar med sjövatten, och tanken med lokalproducerad mat har funnits här länge.

Tony Jaurell är kökschef och har varit på Bommersvik länge, eller ”en evighet” som han säger själv. Jeanette förklarar att många förknippar Tony och maten med upplevelsen av konferensen — kockarna är, när restriktionerna inte finns — nära matgästerna och presenterar stolt det som ligger på faten.
— Här- och närproducerat hämtar vi från Järna och ekologiska bönder, berättar Tony. Jag utgår varje vecka från vad de har. Här köper vi allt som går så nära som möjligt och i säsong. Eller så odlar vi det själva här på Bommersvik. Och så fiskar vi kräftor allt vad vi orkar.

Maten som lagas från grunden blir till matrester, och här blir också resterna en del av kretsloppet — ytterligare en aspekt i hållbarhetsarbetet. Bommersvik deltog på Biologiska mångfaldens dag den 22 maj där de berättade om det nya bokashiprojektet. Metoden gör jord av matavfall, och Bommersvik har via Leader Sörmland kunnat investera i ett växthus.

”Maten, miljön, människorna”. Då var det människorna kvar. Annelie Dahlin är hotellchef och har precis som många andra här ”vuxit upp” med Bommersvik. Hon menar att det finns så mycket mer än vackra vyer, stora ytor och många möjligheter frö alla gästande sällskap — det finns själ.
— Vi borde bli bättre på att berätta hur duktiga vi är, säger hon och skrattar men menar allvar. Här spelar det roll att du har varit här som gäst. Det är svårt att förklara men här finns ett värdskap som andas ”välkommen hem till mig”. Det är personligt.

Jeanette blev VD i maj förra året. Det har varit ett utmanande år. Trots satsningar och prisade koncept som ”green room”, en form av utomhusmöten, har hon varit tvungen att göra stora anpassningar och permitterat en del av personalen. ”Det måste hända någonting nu, jag hoppas vi kan gå runt på alla som semestrar hemma”. Men Bommersvik vill varken hon eller de andra ge upp.
— Jag trivs på jobbet. Förut jobbade jag i Gamla stan och höjde axlarna på vägen dit. Nu är det tvärtom.

Historiens vingslag. Här känner man historiens vingslag. Sedan slutet av 30-talet har gården varit i SSU:s ägo. Foto: Boggi Svensson Freij
Elandervillan. Här bodde den tidigare statsministern Tage Erlander med sin Aina under en period. Inredaren Tina Grimstedt har skapat en ny miljö som andas en äldre tid, och bevarat till exempel Elanders tupplurssoffa från regeringskansliet. Många av möblerna på Bommersvik har skänkts eller gjorts om för att passa den modernare anläggningen. Foto: Boggi Svensson Freij
Det var varit ett tufft år att ta över som VD för en konferensanläggning. Men Jeanette är positiv till att fler och fler privatpersoner hittar dit för god mat och övernattning.
De senaste två decennierna har Tony Jaurell ansvarat för maten på Bommersvik — här- och närodlat är viktigast.
Här finns ett värdskap som andas ”välkommen hem till mig”. Annelie Dahlin är hotellchef på Bommersvik.
På Bommersvik finns ett femtontal byggnader och strand mot Yngern.