Kommunens måltidschef på andra plats i White Guide Junior

0
381
Karin Lundell kom på andra plats i White Guide juniors gastronomiska tävling. Kommunen kom trea. Foto: Serafia Olausson

Strängnäs kommun och måltidschefen Karin Lundell nominerades till White Guide Juniors pris om Årets hållbara skolmatskommun 2020 samt Årets måltidschef 2020. ”Det kom som en överraskning”, säger Karin Lundell. Strängnäs kommun kom på tredje plats — och måltidschef Karin Lundell kom på andra plats i kategorin Årets måltidschef 2020.
Den 15 september avgjordes tävlingen White Guide Junior och Strängnäs kommun var en av de tio kommuner som hade chans att bli Årets hållbara skolmatskommun. Kommunen har, bland annat, infört fler växtbaserade rätter för att minska klimatpåverkan, säsongsanpassat menyer och ökat de ekologiska inköpen.
– Strängnäs kommun har medvetet jobbat många år med hållbarhet och kvalité, säger Karin Lundell som arbetar som måltidschef i kommunen.

Karin Lundell är även en av de tio som har nominerats till Årets måltidschef i samma tävling. För fyra år sedan tog hon över arbetet och har sedan starten haft ett stort fokus på hållbarhet.
– Jag satte ett tryck på hållbarhetsfrågor ganska tidigt, berättar hon.

I arbetet som måltidschef ingår det, bland annat, att tolka politiken till verksamheten, samt hantera avtal och leverantörer. Långsiktighet är ett nyckelord i Karin Lundells arbete.
– Det viktigaste är det långsiktiga och att veta vart vi är på väg. Det är viktigt att se en helhet och se till att hållbarhet lika mycket handlar om social som ekologisk hållbarhet, säger hon

Att bli nominerad var delvis otippat.
– Det är en stor konkurrens, eftersom det finns många bra offentliga verksamheter. Det kom som en överraskning men det var glädjande, säger hon.

Nomineringen visar  att arbetet går i rätt riktning, enligt Karin Lundell.
– Det är ett kvitto för medarbetarna att det de gör är rätt. Det gör att de får den uppmärksamhet och bekräftelse som de förtjänar, säger hon och fortsätter. Vi har tagit viktiga steg framåt på vägen och vi går åt rätt håll.