Jonathan och Erik är nöjda med sin vistelse — om fyra år vill de tillbaka, men då som ledare.

De är båda medlemmar i Strängnäs scoutkår, och mellan den 11:e juli och 5:e augusti har de ingått i ett team om nära 2000 svenskar på världens största scoutträff —  världsscoutjamboreen. Jonathan Schweitz från Mariefred och kompisen Erik Jonsson från Strängnäs fick spendera stor del av sommaren i USA då det var Nordamerikas tur att vara värdar för jamboreen — som allt som allt lockade 50 000 deltagare från hela världen.

Jetlag. När MT/Måsen träffar scouterna Jonathan Schweitz och Erik Jonsson, bådea medlemmar i Strängnäs scoutkår, är de fortfarande trötta efter resan hem från USA. I år var det nämnda värdland som tillsammans med delegationer från både Mexiko och Kanada som arrangerade världsscoutjamboreen, ett evenemang för scouter och ledare från hela världen som anordnas vart fjärde år.

Erik har varit scout i tio år, Jonathan i fem. Att delta på det enorma lägret var aldrig någon tvekan för dem.

— Min bror var på jamboreen i Japan för fyra år sedan, berättar Erik. Jonathan ko med när han ansökte direkt, men inte jag. Det var tur att jag tillslut fick en plats.

Plats fick också deltagare från bland annat Katrineholm och Malung. Resan började med en tripp till Boston, New York och vidare till lägret i West Virginia. Dagarna var fyllda med en uppsjö av aktiviteter — allt ifrån höghöjdsbana, fiske, skytte, mountainbikecykling — och flertalet föreläsningar och workshops. Temat var ”Unlock a New World”, att låsa upp en ny värld. Jonathan och Erik förklarar att det hölls många föreläsningar om miljö och kultur och hela syftet var att skapa band och förståelse mellan olika kulturer och agera för att skapa en bra framtid, både genom att ta ansvar för klimatet och sociala frågor.

— Det var olika många från olika länder, berättar Jonathan. Pakistan hade bara 29 deltagare totalt och USA var hur många som helst. Vi bodde precis bredvid Texas Boyscouts of America.

Bodde gjorde de i tvåmannatält med tältsängar, och allt ifrån frukost, lunch och alla aktiviteter fick deltagarna planera själva. Lite tufft men mest roligt och det enda guppen på vägen var Jonathans förkylning och Eriks hemlängtan på födelsedagen. I övrigt är båda mycket nöjda med sin medverkan vid världens största scoutträff.

— Att vara scout handlar inte bara om att vara i skogen, det skapar sammanhållning. Här blev det efter ett tag riktig familjekänsla. Jag känner att jag lärt mig mycket om att ta ansvar och vara en ledare, berättar Erik.

Jonathan håller med. Återträff med avdelningen från Sverige är planerad i höst. Det är lite konstigt att vara själv när man levt så nära varandra i flera veckor. Planen är att ansöka som ledare, som del i det internationella serviceteamet inför nästa världsjamboree i Sydkorea.

— Det ser jag fram emot, säger Jonathan. Och budskapet är att göra världen bättre.