Beatrice Ask ny landshövding: ”Jag tycker att Sörmland är onödigt bortglömt”

0
617
Beatrice Ask är Södermanlands nya landshövding. Den 1 januari tillträdde hon och tjänsten gäller inledningsvis till och med den 31 mars 2023. Foto: Fredrik Wennerlund

Den 1 januari tillträdde Beatrice Ask som landshövding i Södermanlands län. Förordnandet som landshövding, och chef för Länsstyrelsen i Södermanlands län, gäller inledningsvis till och med den 31 mars 2023. Måsen har pratat med en spänd och nyfiken landshövding — som är redo att lära sig nya saker.

”Beatrice Ask är en mycket erfaren politiker med bland annat elva års erfarenhet som statsråd. Efter många år i rikspolitiken blir hon nu landshövding i Södermanlands län, inledningsvis till och med 31 mars 2023. Beatrice Asks erfarenhet och kompetens gör att regeringen beslutat att utse henne till landshövding i Södermanlands län”. Civilminister Lena Micko gjorde uttalandet i samband med att det offentliggjordes att det var moderata riksdagspolitikern Beatrice Ask som skulle efterträda Liselott Hagberg. Nu har Beatrice börjat flytta in sina saker i Residenset i Nyköping. ”Det är lite som att flytta hemifrån”. När tidningen får en pratstund med den nyblivna landshövdingen berättar hon mycket och gärna om hur hon ser på Sörmland — och vad hon i sitt nya ämbete vill satsa på.

— Jag har under 36 års tid haft fritidshus i Sörmland, i Björkvik, och jag tycker att Sörmland är onödigt bortglömt. Det finns otroligt många spännande verksamheter här, det är vackert och finns mycket att göra. Jag vill vara med och sätta Sörmland på kartan på ett tydligare sätt.

Att hon skulle tacka ja till den nya tjänsten var det aldrig någon tvekan om. 1991 till 1994 var Beatrice Ask skolminister i Regeringen Carl Bildt, mellan 2006 och 2014 hade hon rollen som justitieminister, men att sitta i opposition i riksdagen är enigt Beatrice ”Inte jättekul”. Den nya tjänsten tror hon passar henne bra — här får hon möjlighet att var mer operativ, och on fram emot att gå in i en helt ny arbetsroll.

— Det är roligare att vara ny på jobbet än ålderspresident i Riksdagen, skrattar hon. Jag tror förstås att jag har stor nytta av min långa politiska erfarenhet , jag kan litegrann om myndigheter och samhällsbygge, men jag är ödmjuk och kommer lyssna på mina nya kolleger. Sörmlands länsstyrelse är liten och man måste kunna många olika saker. Därför är det prioriterat att få människor att utvecklas och ta initiativ, jag står och faller med medarbetarna, och kompetens är en bristvara. Det är också roligt att jobba operativt med samhällsbygget, med miljöfrågor och infrastruktur och att göra det tillsammans med kommunerna och regionerna.

Ett bra samarbete är viktigt — och först på dagordningen är att gå igenom verksamhetsplanen tillsammans. ”Vi ska prioritera och sortera”. Hon nämner den nya järnvägsdragningen som ett fokusområde och förklarar att hon innan jul tittade en del på försvarsfrågorna.

— Det arbetar man också som landshövdning, den civila beredskapen.

Efter 8 år som justitieminister glider hon också gärna in på ämnet kriminalvård, diskussionen blir extra tydlig när samtalet landar i Mariefred, även om det inte är huvudfrågan för en landshövding.

— Jag är nyfiken och vill gärna titta vidare på hur det fungerar idag. Egentligen är det konstigt att det talas så mycket om brott och polisen, men så lite om kriminalvården. Man måste se hela kedjan.

Nu pendlar Beatrice mellan hemmet i Stockholm, nya jobbet där hon också ska kunna övernatta i Nyköping och stugan utanför Katrineholm. Med miljön som prioriterad fråga — hur är planen att ta sig fram på mest miljövänliga sätt i arbetet?

— Jag kommer att åka tåg och buss i så stor utsträckning det går. Jag har också märkt att det är väldigt praktiskt att hyra bil, som nu när jag har flyttat mycket saker.

När Beatrice landat i den nya tjänsten har hon som målsättning att ge sig ut i länet och besöka alla kommuner. Hon ser fram emot att träffa människor och ge sig in i ämnen som är jordnära, praktiska — och återigen — lyssna.

— Det ska bli väldigt spännande, och samtidigt lite pirrigt. Efter alla år i riksdagen, som borgarråd och kommunpolitiker, har jag lärt mig att det är viktigt att höra andras perspektiv, våga byta ämne och inte ”bli tung i baken”. Det är roligare att utvecklas, och kan man inte något så kan man säkert lära sig.