Ashok Dyalchand, Guylande Mésadieu och Spès Nihangaza har alla ett livslångt engagemang i barnrättsfrågor. Under torsdagen hedrades de av World’s Children’s Prize-organisationen.

Ashok Dyalchand från Indien har i över 40 år kämpat för flickors rättigheter och emot barnäktenskap. Spés Nihangaza från Burundi har i ett kvarts sekel värnat om fattiga och föräldralösa barn. Guylande Mésadieu, Haiti, har ägnat de 20 senaste åren åt att stötta slavbarn, gatubarn och barn som sitter i fängelse. Årets World’s Children’s Prize-omröstning och arbete med barns rättigheter, startat av Mariefredsbon Magnus Bergmar som totalt sedan starten år 2000 engagerat närmare 44 miljoner barn i hela världen, kulminerade i torsdags då barnrättshjältarna hyllades på Gripsholms slott under den årliga ceremonin.

I år har 1,8 miljoner barn över hela världen röstat, och priset gick i år till Ashok Dyalchand. Men Kimberly Fusire från Zimbabwe, som ledde både presskonferensen och ceremonin, menar att det inte finns några förlorare i arbetet med barns rättigheter.
— De är alla sanna hjältar.

15-åriga Kim, som är del av barnjuryn, presenterade sina jurykollegor vad de representerar i arbetet med förändring. Barn som växer up i krigszoner, hemlösa, sexuellt utnyttjade, barn med funktionsvariationer, diskriminerade och hotade barn har alla en röst i den världsomspännande juryn med unga från bland annat Brasilien, Pakistan, USA, Filippinerna och Rumänien.
— Jag representerar själv barn som stärkts att förändra. Jag står upp för barns och speciellt flickors lika rättigheter.
Ceremonin var ett gediget program med bland annat framträdande av artisten Paxton från Sydafrika och HKH Prinsessan Sofia som hjälpte barnen vid prisutdelningen och höll tal. Talade gjorde också Sveriges biståndsminister Peter Eriksson.