Sommarjobbsmässor ger resultat

0
384


Nyligen ägde den första, av två sommarjobbsmässor i Nykvarn rum. Ett tillfälle för kommunens ungdomar att få reda på mer om, och söka arbete till det stundande sommarlovet. I Qulturum sländan stod flertalet arbetsgivare med platser att fylla och snabbintervjuade över 300 ungdomar. ”Jag tror det måste vara något form av rekord”, säger Shabo Simonsson, som ligger bakom mässorna.

Likt tidigare år arrangerar Nykvarns kommun sommarjobbsmässor. Och även i år är upplägget att de lite yngre, mellan 15–20 år får en dag och den andra dagen är till för de som är 18 år och äldre.
— Vi delar upp det av flera anledningar. Dels så finns det ju en hel del jobb som inte passar de som är under 18 år. Och dels så skulle vi behöva en mycket större lokal. I dag kom det över 300 ungdomar, vilket är väldigt roligt, säger Shabo Simonsson.

På plats var tretton utställare, som alla hade platser att fylla i sommar. Bland dem fanns bland andra Nykvarns kommun, Lådbilslandet Ica och Svenska kyrkan. Även representanter från fackförbunden var på plats för att informera om de blivande arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter.
— Jag tycker vi har fått ihop en bra mix i år. Och som det ser ut så kommer det bli över 600 jobb som ska fyllas, säger Shabo.

Lucas Nilsson går sista året på gymnasiet och stod med sitt nyskrivna cv i högsta hugg för att ge till de arbetsgivare han tyckte var intressanta för kvällen.
— Det finns en del jobb jag är intresserad av här i dag. Jag går ut gymnasiet till sommaren och har inte riktigt bestämt vad jag ska göra sen. Jag kommer att studera vidare, men jag kanske väntar ett tag. Kanske jobba och tjäna lite pengar och åka ut och resa. Det här är ett bra och effektivt sätt att se vad som erbjuds i kommunen, säger han. Jag kommer även att gå hit nästa vecka, eftersom jag har fyllt 18, säger han.

Nästa vecka, den 20 mars äger nästa sommarjobbsmässa rum. Då för dem som är över 18 år. Den startar klockan 18.00.
— Arbetsförmedlingen och vi har jobbat hårt med att få hit många företag. Det kan bli rekordmånga tjänster att söka på årets jobbmässa, säger Jenny Paulsson, arbetsmarknadskonsulent på Nykvarns kommun.

Det som krävs av besökarna är ett uppdaterat cv att lämna till de utställare man är intresserad av. Det ges också en möjlighet till ett snabbt samtal med arbetsgivarna.
— Rätt person på rätt tjänst ger stora vinster både för den nyanställde och näringslivet. Det är roligt att veta att mässan ger resultat varje år, säger Shabo Simonsson.

Lukas Blomkvist är 17 år och drömmer om att bli sportkommentator och vill efter sina studier studera Sports management.
— Självklart vill jag tjäna mina egna pengar, men alla arbeten är bra för att bygga på sig erfarenheter av olika slag. Jag har lämnat min ansökan till flera av utställarna här och hoppas, och tror att jag kommer att få något av dem. Ica skulle passa mig perfekt på många sätt. Dels så har jag väldigt nära till jobbet i så fall, säger Lukas och skrattar.

Efter kvällen kom Shabo Simonsson med glädjande besked.
— Efter i dag lyckades vi få ihop 106 sommarjobb till våra ungdomar. Jag vill tacka alla för engagemang och hjärta för våra ungdomar.