Ny teori: Regalietjuvarna kom undan på vattenskotrar

0
259
Idag efter lunch hävdes avspärrningen runt domkyrkan i Strängnäs.

Strax före tolv på tisdagen larmades polisen om en stöld i Strängnäs Domkyrka. Två män ska, enligt en första vittnesuppgift, ha sprungit från kyrkan ner mot hamnen, och hoppat i en väntande motorbåt. Nu tror istället polisen att tjuvarna försvunnit på vattenskotrar.

Direkt efter stölden uppgav polisen att bytet var ”av högt värde” — men ville av utredningstekniska skäl inte lämna några vidare kommentarer. Senare släpptes informationen att rånarna ska ha kommit över delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 som består av ett riksäpple och två guldkronor av ett mycket stort värde.

Enligt polisen, som under tisdagen släppte ett signalement på de två brottslingarna, ska den ena av tjuvarna vara 180 centimeter lång, smal med ljusbeige jacka och mörka långa byxor. Den andre något kortare än 180 centimeter, kraftigare, mörk jacka, eventuellt något rött under, mörkt hår eller något mörkt på huvudet. Under natten har flera polispatruller, helikopter samt inkallad sjöpolis från Stockholm jagat förövarna utan resultat.
— Vi trodde tidigare att de lämnade platsen i en båt, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt. Nu pekar det mesta på att det istället handlar om en vattenskoter. Så vi är mycket intresserade av att få in tips om övergivna vattenskotrar från allmänheten.

Kyrkan spärrades direkt efter rånet av för polisens tekniska undersökning och hölls under onsdagen stängd fram till 13.05 då avspärrningen hävdes. Stefan Dangardt påpekar också att de cyklar som figurerat i media och hittades vid stranden kan vara av stor betydelse.
— Det är två damcyklar som vi är övertygade att rånarna har använt under rånet, förklara Stefan. Den ena är en svart Regent med cykelkorg och den andra en svart Sjösala med cykelkorg och barnsadel. Vi tar därför tacksamt emot iakttagelser om personer på dessa cyklar i Strängnäs.