Nu byter tusentals plagg ägare — dags för klädbytardag i Mariefred 

0
600
Matsalen är fylld av secondhand-fynd. Klockan 13.00 på lördag öppnar portarna.

På lördag är det dags, och kom i tid — kön ringlar alltid lång utanför Mariefreds skolas matsal i jakten på de bästa secondhand-fynden till barnen. 

Redan i mitten av 90-talet drog klädbytardagarna med fokus på barnkläder och leksaker i Mariefred igång. Då höll man till i lekhallen på Nyponets förskola. Nu är det knappt att Mariefreds skolas matsal räcker till när säsongens urväxta plagg och prylar byter ägare till liten kostnad. Under åren har en del förändringar skett — för att förenkla och förbättra evenemangen, som hålls en gång på våren, på lördag, och en gång på hösten.
— Från början kunde den som ville lämna in med egen signatur, där allt skrevs in i pärmar, men idag har vi ett system med föranmälan och utdelade signaturer med nummersystem, berättar Malin Ericsson, en i arbetsgänget om ett knappt tiotal personer som håller i bytardagarna. Allt går snabbare i kassakön och sortering av det som inte säljs är också effektivare med det nya systemet.

Det är mycket arbete med planering, föranmälan, skyltar och annat för att få ihop evenemanget.
— Alla förberedelser avslutas med en väldigt intensiv arbetshelg, där vi i arbetsgänget får mycket uppskattning av alla säljare och köpare, menar Malin. Av oss som arbetar nu har några varit med länge och några är nya sedan i höstas. Jag är en av de nya och har mycket att lära.

Trots hårt arbete tycker gänget att det är värt slitet — förutom att de har väldigt roligt är konceptet bra för miljön, och definitivt bra för plånboken för de som kommer och köper. Många av de som lämnar in kläder väljer att också att skänka det som inte blivit sålt. I år hämtas överskottet av ”Barn till barn” — ytterligare en vinst i sammanhanget.
— Nu är tanken att man sa kunna fynda till exempel cyklar, rutschkanor och uteleksaker, tipsar Malin. Förutom kläder och skor finns det alltid leksaker, böcker, och spel att köpa billigt. För dig som ska handla, kom ihåg kontanter och egen kasse att ta hem kapen i. Och har du frågor går det bra att ställa dem via vår Facebookgrupp.