Tre dagars fika hjälper katastrofdrabbade

0
539

Kronköket måste man vanligtvis begära särskilt att få se men en gång om året öppnas köket för allmänheten och så också i år när Röda korset arrangerade sin årliga kaféverksamhet.

Kön av fikasugna besökare till det digra fikabordet ringlade långt ut på trappan. De åtta kvinnorna, av totalt cirka 15, från Röda korset som just denna dag arbetade i köket hade fullt upp med att hinna med alla kunder. Ingen vet riktigt hur många år man har arrangerat kaféet men alla är överens om att det växer för varje år.
– Efter Tsunamin 2004 började det växa kraftigt, säger Margareta Ågerup, en av dem från Röda korset som arbetar i Kronköket idag. Sedan dess har det bara växt för varje år.

Arbetet inför kaféet startar efter julmarknaden och allt på borden bakas av Röda korsets medlemmar själva.
– Allting skänks av oss utom mjölk, bröd och pålägg som Röda korset köper in, berättar Margareta. Allt vi sedan får in på försäljningen går till Röda korsets katastrofhjälp som sedan fördelar pengarna där de behövs.

Samtidigt som Kronköket höll öppet kunde besökarna även gå en guidad visning med museilärare Josefine Lindqvist som berättade om ”Bernadöttrar – kvinnor ur ätten Bernadotte” och med slottuppsyningsman Jim Sjöberg som avhandlade ämnet ”Galleriet för medborgligt märkvärdiga personer”.

Mats Söderström