Minska svinnet — testa matkasse

0
351
Simple feast, HelloFresh, Årstiderna, Linas matkasse, Matkomfort och Ecoviva är matkassar som går att beställa i Måsenområdet.

Mat som kastas är ett otroligt slöseri med resurser och påverkar både miljön och samhällsekonomin negativt. Ett sätt att komma till bukt med matsvinnet kan vara att prova en matkasse. Utbudet är stort och hos de flesta leverantörer kan du idag välja helt vegetariskt, ekologiskt, eller anpassade menyer som fungerar vid exemplevis allergier eller andra specifika önskemål. Du kan också välja antalet portioner beroende på storleken på ditt hushåll — allt för att minska på svinnet. Här är några av kassarna som levererar i Måsenområdet.  

HelloFresh

Kanske den matkasse som gör det enklast att hitta alla ingredienser, då varorna är färgkodade. Separata receptkort bidrar också till känslan av smidighet vid tillagning. Pappersförpackningarna som maten ligger packad i verkar hålla till exempel grönsaker fräscha.

Hos HelloFresh finns alternativen Klassiskt, Familjevänligt, Vegetariskt och kassen Snabbt och enkelt. Vi beställning kan du välja mat för två eller fyra, och tre, fyra eller fem måltider. HelloFresh ger dig receptförslag baserat på din profil, men du har alltid möjligheten att välja fritt mellan tolv olika recept i en veckomeny.

Årstiderna

Utseendemässigt ett trevligt koncept, som levereras i trälådor. Årstiderna har tilldelats pris för hur de arbetar med ekologi. Här kommer fräscha grönsaker och bra tips om hur matvarorna förvaras bäst tillsammans med väldigt många alternativ. Här väljer du veganskt, vegetariskt flexitariskt, glutenfritt eller barnvänligt — med flera alternativ i varje kategori.

Årstiderna har funnit sedan 2006 i Sverige. Företaget kommer ursprungligen från Danmark, det landet i världen som äter mest ekologiskt per person i världen. Förutom matkassar levererar Årstiderna också frukt och grönt samt en rad andra tillbehör.

Ecoviva

Ecoviva är den första miljösmarta leverantören av ekologiska matkassar och startade för drygt 10 år sedan. Ecoviva har nominerats till Bästa Miljöarbete av Arla Guldko fem år på raken och samarbetat med WWF med klimatsmarta recept för planeten. Ecovivas matkasse innehåller fräscha rätter, som också är visuellt tilltalande.

I Ecovivas utbud kan du välja mellan brand annat vegetarisk, barnvänlig, gluten- och laktosfri och flexitarisk matkasse — allt ekologiskt. Aftonbladet rankade Ecoviva som den bästa hemkörda matkassen i ett test under våren 2020.

Matkomfort

Med din beställning får du ett snyggt receptkort för samtliga veckans rätter. Matkomfort levererar mycket fräscha råvaror, både de animaliska och vegetariska. ”Det du sparar i tid vinner du i smak” är devisen, och det unika hos Matkomfort är de kockförberedda såserna av hög kvalitet. Matkomfort köper in svenskt kött, tillsätter aldrig några onödiga e-ämnen eller konserveringsmedel och väljer närproducerade och ekologiska varor så ofta som det är möjligt.

Fem olika varianter på matprofil — ”Premium”, ”Vego Premium”, ”Sthlmslådan”, ”Familjefavoriter” och ”Vrooom” gör det lätt att hitta en kasse som passar ditt behov. Mängden mat är väldigt väl avvägd, så det blir sällan smårester, samtidigt som alla äter sig mätta utan problem.

Simple feast

Enklast av alla, i princip bara att plocka fram och värma, och konkurrerar därför kanske främst med färdigrätter från kyldisken. Detta medför att det är den kanske smidigaste matkassen, samtidigt som det innebär mer förpackningsmaterial än övriga. Förpackningarna är dock hållbara förpackningar av växtfibrer.

Från Simple feast kommer tre ekologiska måltider i varje kasse, och alla ingredienser ingår — inga inköp, inget matsvinn.

Linas matkasse

Här ligger fokus på att maten ska vara lättlagad och nyttig, med bra vegetariska recept, mat som är enkelt och lättlagad eller klassiska inspirerande middagar.

Med start nu i augusti lanserade Linas Matkasse det bredaste erbjudandet på marknaden. Istället för fasta veckomenyer kommer kunderna att kunna välja bland över 30 olika rätter, varav 20 är nykomponerade varje vecka.