På Gripsholmsskolan träffade Tord elever som ville veta mer om skidskytte och Jorden Runt-loppet för en bättre värld.

I måndags mötte skidskytten och olympiern Tord Wiksten skolelever i Mariefred och berättade om Jorden Runt-loppet för en bättre värld — ett lopp som engagerar en miljon barn i tio länder. Loppet är ett samarbete mellan World’s Children’s Prize och Sveriges Olympiska Kommitté och 1 april är det målgång — då ställer barn i Sverige och hela världen sina krav på förändring och uppmärksammar målen att lösa klimatkrisen, minska extrem fattigdom och stärka fred och rättvisa.

Skidskytten Tord Wiksten tävlade i internationella sammanhang på seniornivå från 1992 till 2003. Han har deltagit i tre OS, där bronsmedalj i Albertville 1992 är den största meriten. Nu är han och ett tjugotal andra svenska olympier ute och inspirerar skolbarn till engagemang för FN:s globala mål för hållbar utveckling, med avstamp i de olympiska värderingarna och egna idrottsliga erfarenheter. Tillsammans ska de med sitt engagemang bidra till att nå de globala målen 2030. Arbetet, som manifesteras i ett lopp, görs i samarbete mellan World’s Children’s Prize och Sveriges Olympiska Kommitté, med stöd av Svenska Postkodlotteriet. 

I måndags besökte Tord Wiksten Mariefreds skola och Gripsholmsskolan för att inspirera och prata om målen — och skapa en dialog med skoleleverna om hur de själva kan bidra till en bättre värld. Och det blev mycket dialog, med många frågor både om loppet och om Tords karriär. Tord delade med sig av tillfällen från skidskyttet där han varit extra nervös, lyckats eller misslyckats. Anna-Lena Hellander, lärare på Mariefreds skola, var positiv till skolans möte med Tord. 

— Tord är en fängslande talare och fångade vår stora elevgrupp med elever ur årskurs åtta. Han ”tog oss med” till den spännande stafetten i OS när han blott 19 år gammal stod vid starten till fullo medveten om att Sverige ledde och att det var han, Tord, som skulle försöka att inte tappa detta till de betydligt mer rutinerade åkarna han hade bakom sig. 

På båda skolorna pratade Tord om de globala målen, om WCP och SOK — och en hel del om de olympiska värderingarna.
—  Inom Sveriges Olympiska Kommitté har vi en idé om att idrott inte bara är att vinna, förklarade Tord. Det handlar också om att skapa vänner och tävla på lika villkor. 

Träffen med olympiern avslutades med en rask promenad eller löprunda på tre kilometer, och den 1 april är det sedan målgång för Jorden Runt-loppet för en bättre värld 2019. Då ställer barn i Sverige och hela världen sina krav på förändring och bildar mänskliga kedjor – som sedan förlängs genom att de går eller springer tre kilometer. Tillsammans ska eleverna nå hundra varv runt jordklotet. Tord menar att manifestationen för de globala målen 2030 kommer att få effekt. 
— Om väldigt många ställer upp och gör det här samtidigt kommer också väldigt många att lyssna.