Volkswagens nya elbil provkörs i Mariefred

0
382
Erik Wedberg från Teknikens Värld var nöjd med både mat och bil. BILD: Björn Sundfeldt

Svenska Volkswagen AB har i dagarna pressvisning av en ny elbil i Mariefred med omnejd. I fyra dagar provkörs fyra bilar av fyra motorjournalister per dag.

När en biltillverkare visar upp en ny modell för pressen är det vanligen ett stort och påkostat evenemang på en plats där chanserna till fint väder är goda, till exempel på spanska solkusten. Bilar, tekniker och bildirektörer samlas på ett ställe och sedan flygs journalister från hela världen dit, där de sedan kör två och två i varje bil.

Så icke i Corona-tider och därför får Mariefred i veckan upprepade besök av Volkswagens nya eldrivna SUV ID.4. Den här modellen finns ännu inte i Sverige, men svenska VW har tillfälligt fått hem fyra tyskregistrerade bilar för provkörning av svenska motorjournalister. Provkörningarna utgår från VW:s högkvarter i Södertälje via vackra sörmländska vägar till ett lunchstopp i Mariefred.

Måsen var på plats när bilarna på tisdagen parkerades och fotograferades på hamnplan hos Mariefreds Marina, innan lunchen avnjöts på restaurang Rakstugan – och den liksom bilen verkade av Måsens mini-enkät att döma falla journalisterna i smaken.
 – Kanonkäk på det där mysiga stället och bilen känns riktigt bra, fast kanske i dyraste laget, tyckte till exempel Teknikens Världs Erik Wedberg.

Volkswagen ID.4 är från grunden konstruerad för eldrift och finns inte med andra motoralternativ. Den är bakhjulsdriven, har 204 hk och under gynnsamma omständigheter en räckvidd på uppåt 50 mil. Starkare och fyrhjulsdrivna versioner kommer senare i år. VW ID.4 är 458 cm lång och därmed 7 cm längre än VW:s populära SUV Tiguan, och den kostar från 514 000 kronor.

Tre Volkswagen ID.4 tar lunchpaus på hamnplan.

TEXT och BILD: Björn Sundfeldt