Vintern är inget hinder för att cykla

0
416

Vintern innebär för många att man ställer undan cykeln för säsongen och ersätter den med bilen. Men vintern är inte synonymt med att sluta cykla, med enkla medel kan man faktiskt cykla året om.

Vid ett vinteruppehåll tappar man motion som man får gratis under cykling och man förlorar de effekter som cyklingen ger, till exempel minskad stress och lägre risk för depression. Samtidigt ökar resekostnaderna och den negativa miljöpåverkan avsevärt om man väljer bilen istället för cykeln.
– Många tänker att det är dags att ställa undan cykeln när det börjar bli halt ute, men du kan faktiskt skifta till vinterdäck på din cykel, precis som du gör med bilen. Detta är inte alls särskilt krångligt att göra på egen hand men det är även fullt möjligt att be en cykelverkstad om hjälp, säger Christoffer Tyrefors, VD och cykelexpert på Cykelkraft.se.

Utöver att montera vinterdäck på cykeln är det viktigt att rengöra den med jämna mellanrum och smörja in växlar och bromsar för att skydda dem från vägsalter och snö. Om möjligt bör man förvara cykeln kallt eftersom en cykel som stått i rumstemperatur lättare samlar på sig is. Fungerande belysning fram och bak, samt reflexer är också viktigt för att man ska se och synas bättre under denna mörka årstid.
– Det många inte reflekterar över, som ställer undan cykeln under vintern, är att de tappar en mängd hälsoeffekter som de annars får på köpet genom att cykla. Du blir piggare, mindre stressad, har lättare att somna på natten och du får motion när du väljer cykeln framför bilen, säger Christoffer.

Flera kommuner jobbar idag aktivt för att underlätta för dem som väljer att cykelpendla på vintern genom att ploga och sanda cykelvägarna bättre och mer kontinuerligt. Vissa kommuner har till och med startat vintercyklist-projekt för att få fler människor att cykla på vintern där de delar med sig av goda råd.
– Vi tycker såklart det är toppen att kommunerna har börjat engagera sig i detta, inte minst för folkhälsan. Med rätt utrustning och underhållning av cykeln finns det inget som hindrar dig från att cykla året om och ta del av alla positiva effekter det medför.