Victor med vänner redo för gatumat för hela (korv)slanten!

0
746
Wictor Waldenström, här flankerad av Jakob Haataja och Jakke Jakobiwski, är spänd inför lördagen. ”Vi har förberett oss men det går ju inte att gissa hur många som kommer. Jag hoppas att många förbeställer så det inte blir trängsel, även om vi valt en öppen yta där man kan hålla avstånd”. Foto: Marie Freij

I år blir det ingen Korv- och brödfestival i Stallarholmen – det blir istället en Korv-  brödrunda över hela Sörmland. I Mariefred tar Victor Waldenström plats på Gripsholms värdshus uteplats — med sina kockvänner och egna korvar från Frankly Foods. 

Victor Waldenström och hans sambo blev sörmlänningar för två år sedan. Efter studier i Göteborg landade de i Stockholm, och Victors sambos uppväxt i Katrineholm färgade viljan att skaffa lantställe i närheten. Valet föll på ett hus utanför Gnesta, och det var någonstans i den vevan som Victors passion för mat gick från tanke till handling. 
— När jag var åtta år ville jag bli kock, berättar Victor. När jag pluggade på handels i Göteborg jobbade jag extra i en köttdisk i saluhallen. Men tanken om Frankly föddes egentligen först i juni 2020. Jag hade varit föräldraledig ett år innan, och jobbat med helt andra saker före det. Nu hade jag tid att fundera på vad jag ville göra resten av livet. Kött, och speciellt korv, låg nära till hands.

”En riktigt bra korv kan vara en fantastisk matupplevelse”. Victor menar att samtidigt som en korv ska smaka gott så ska den inte lämna någon dålig eftersmak på grund av tillvägagångssättet i tillverkningen. När han fyllde 30 fick han en korvtillsats till sin Kitchen Aid, och gjorde slag i saken och gick en kurs för att lära sig grunderna. Se började han göra korv hemma. 
— En grundförutsättning för mig är att korven innehåller svenskt kött av högsta kvalitet från djur som har levt ett bra liv. Som konsument ska det inte finnas inga frågetecken – vad som finns i korven är rena råvaror hela vägen. 

Vistelsen i Gnesta ledde till att han under en period fick möjlighet att låna köket på Södertuna slott. När det inte längre gick erbjöd Fredrik Åström, som driver Kulturpärlor där Södertuna slott ingår, honom att använda produktionsköket i källaren på Gripsholms värdshus. Victor var snabb att tacka ja – det köket använde Svenska kocklandslaget som träningskök. 
— Men nu är det Svenska korvlandslaget, skrattar Victor, som producerat korv i Mariefred sedan i september. 

Han har sålt i Stockholm i viss utsträckning, och nyligen stod han med på REKO Mariefreds torsdagsutdelning, men det är nu på lördag som Victor får gå igenom det stora eldprovet. Victor och hans företag Frankly som är nya medlemmar i Sörmlands Matkluster är del av korv- och brödrundan, en anpassad variant av korv- och brödfestivalen som brukar hållas i Stallarholmen. 
— Jag är lite nervös faktiskt. Eller ska vi säga att jag har en ”hälsosam respekt” för uppgiften. Jag får hjälp av kockarna Jakob och Jakke, och vi jobbar efter två alternativ — köpa med sig, eller köpa och äta på plats. Jag tänker att korv- och brödrundan är ett roligt tillfälle att presentera hela konceptet. 

Just nu handlar mycket i Victors liv om att driva företag. ”Jag ser många i branschen som har det tufft”. 
— Mycket konkurreras ut av butikernas egna varumärken, säger han. Min målsättning är skapa ett hållbart företag som är hantverksorienterat. Jag vill tillgängliggöra min vision utan att tumma på kvalitén. Sen när jag också en dröm om en foodtruck här i Mariefred. 

Korv- och brödrundan arrangeras under lördag den 13 mars, och Victor kommer att stå på Gripsholms värdshus gård. För förbeställningar av korvlådor, tipsar Victor om att besöka: 
https://franklyfoods.se/products/korvlada-nurnberger-med-surkal-och-surdegsbrod 

I Strängnäs kommun deltar också de lokala aktörerna Hornuddens Trädgård, Stallarholmens Bryggeri, Megs kök, Printz bageri, Köttbutiken Millert & Dahlén och Äleby gård där Maria Printz och ”Prinsen kommer” huserar under dagen. Läs mer på: https://matkluster.se/matfester/korv-brod-festival/