Vernissage på lördag: Myerscoughs stilla landskap

0
493
I dag hängde Jennifer sina verk på POM Gallery. På lördag är det vernissage. 
Jennifer Myerscough heter POM Gallerys nya stjärna. Hon skapar landskapsstilleben av foton som hon viker — för att sedan skapa objekt som blir till motiv för hennes målningar. På lördag är det vernissage på utställningen ”To could I, or to couldn’t I”.
 
Målningarna är olika, men tillhör samma ”familj”. Titeln till utställningen kom till svenskfödda och Kalifornien-uppväxta Jennifer i en dröm, och hon fastande för att just motsatserna ändå betyder detsamma.
— Det fick mig faktiskt att skratta, berättar hon, och förklarar raskt om vad det är hon vill uppnå med tavlorna i utställningen. Om olika presentationer av utrymme och yta, ”space”, och om att låta färgernas fulla vokabulär komma till tals genom konsten. 
 
Under uppväxten mellan Los Angeles och Palm Springs väcktes intresset för det kreativa — influenser ko m från Jennifers mamma som fotograferade och pappan som var saxofonist. Efter studier och hårt arbete som bokbindare behövde Jennifer en paus — det tog henne till Sverige och sammanlagt åtta års konststudier, de senare fem på konsthögskolan i Umeå. 
— Jag är intresserad av hur vi upplever det ”naturliga rummet” och saknar himlen i norr ibland. Jag har ingen konstnärlig ”stil”, det tar olika uttryck. Nu arbetar jag på ett projekt, om än i ett tidigt stadie, som handlar om tankeprocessen och målandet som medium för tanken. 
 
Jennifers vill att hennes konst ska läsas långsamt, kräva sin tid av betraktaren – med så många lager av igenkänning som möjligt. Någonstans kokar hon ned sitt konstnärsskap till det mest väsentliga — att vara människa. Att det är det kreativa som skiljer oss från många andra däggdjur.
— Min tro säger mig att vi är avbilder av en skapare, alltså är vi skapare. 
Utställningen ”To could I, or to couldn’t I” öppnar 12.00 på POM Gallery.