Tuva ser fram emot att inspirera andra unga — även om det fortfarande är lite nervöst.

Förra året, i och med ett återuppväckt politiskt intresse, fick Tuva Thell, Mariefred, idén att starta en politisk podcast. I arbetsformen ”Rookie Startups”, där ungdomar ges chansen att vara sommarentreprenör och förverkliga en affärsidé som sommarjobb föddes podcasten ”På upptäcktsfärd i politiken”.

— Målet med projektet var att intressera och engagera unga i politik och samhällsfrågor, och lära mig själv, förklarar Tuva.

Projektet gick bra, så bra att Rookie Startups nu bett snart 18-åriga Tuva inspirera andra.

— Det är under uppstarten av årets Rookie Startups nästa vecka som jag ska berätta mer om arbetet. Det blir en tjugominutersföreläsning med tid för frågor.

Tuva, som nu lagt ner podden och istället satsar all sin tid på skola, extrajobb och styrelsepost i Vänsterpartier Strängnäs, kommer inte bara berätta om entreprenörskapet — hon ska också berätta om sin tidigare fobi.

— Förut kunde jag aldrig prata inför folk, inte ens inför en person. Det var verkligen ett allvarligt problem. Det är nervöst och fortfarande en utmaning, men jag klarar det nu. Jag har jobbat mycket med mig själv. Därför hoppas jag kunna inspirera andra under uppstartsdagarna i Strängnäs.

Efter gymnasiet vill Tuva läsa till ämnen på komvux och sedan plugga juridik — och utveckla sin kunskap inom retorik.

— Jag har podden att tacka för mycket. Jag var tvungen att lyssna på min egen röst och det hjälpte faktiskt. Nu har jag inte tid med podden alls, men får jag det i framtiden kanske jag plockar upp den igen.

Rookie Startups finansieras av Strängnäs kommun och erbjuder 20 ungdomar mellan 16 och 19 år möjligheten att driva en egen verksamhet. Projektet pågår under fyra sommarveckor med kick-off nästa vecka. Tuva föreläser under tisdagen på Campus.