På lördag tävlar Tobias om titeln ”Sverigemästare i skoputsning”.

Soda, talg, vax och olja. Redan under medeltiden tog man hand om sina skinnskor för att få dem vattentäta och öka livslängden på dem. Idag finns skokräm och skovax i varenda butik — men är vi så duktiga på att använda det? Och vem är det som egentligen är bäst i Sverige på att pusta sina skor? Kanske Mariefredsbon Tobias Bjöörn. 

Bloggen ”Shoegazing” startade 2013 av journalisten och kommunikatören Jesper Ingevaldsson. Bloggen om ”traditionellt konstruerade kvalitetsskor” är idag Sveriges största skoblogg, och en av de största bloggarna i världen om klassiska skor. Varje år anordnar Shoegazing eventet Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm, en mässa för klassiska herrskor öppen för allmänheten. Under mässan utses årligen Sveriges bästa skoputsare, och i år debuterar Tobias Bjöörn från Mariefred. 

— Jag tävlar mot två motståndare som ställt upp tidigare, på tid och med samma skovax, putsduk och borste på samma sko — en Loake Aldwych oxfordsko. Jag är inte stressad över tävlingen men det blir pressat då vi bara har 20 minuter på oss.  

Intresset för skovård dök upp för ungefär tio år sedan. Tobias investerade i några par kvalitetsskor och insåg snabbt att det gick att få dem ännu finare. 

— Det är klart att skorna lever längre om man till exempel använder skoblock för att undvika gångväck, menar han. När jag har skor jag gillar så anstränger jag mig gärna för att få dem bättre än fabriksnya med skokräm och skovax. 

Så kallade ”chukka boots” är en favorit. De får gärna vara randsydda där ovanlädret fästs i bindsulan med klammrar och sys fast, inte limmas.

— Om jag lägger mycket tid på skovård? Nej, egentligen inte. Det tar bara fem till tio minuter att få till en riktigt fin puts om skon redan är välskött. Sen är jag noga med att ställa undan skor med lädersula när det blir blött och vinter. 

SM i skoputsning hålls lördag den 28 september på hotell Scandic Anglais. Han har inte bestämt taktik ännu — och i ärlighetens namn är det mest en kul grej.

— Ja, skrattar Tobias, jag lever inte heltid i den här världen. Att vara med i SM är lite udda. Jag ska såklart göra så gott jag kan och avsett hur det går i finalen så ska det blir kul.

Tobias sju tips på hur du tar hand om dina skor:
1. Avlägsna smuts och torka vid behov av skorna efter användning.
2. Använd aldrig samma par skor två dagar i rad.
3. Använd alltid skohorn när skorna tas på.
4. Använd alltid skoblock (helst cederträ).
5. Använd bra skokräm som vårdar och återfuktar lädret.
6. Använd vid behov skokräm med färg för återpigmentering av skinnet.
7. Använd skovax för att polera upp en skyddande och blank yta.