– Titeln kom till mig efter det fruktansvärda dådet!

0
456
Kompositören och musikern Olle Lindberg, Mariefred, levererar i dagarna det första av två uruppföranden i Stockholmsområdet. Idag, lördag, framförs ”Mässa till tröst” i Adolf Fredriks kyrka. Här medverkar Adolf Fredriks kyrkas nya kammarkör, Adolf Fredriks kyrkas nya ungdomskör och diskantkör samt Jannika Gustafsson på violin. Dirigent är Christoffer Holgersson.
— Musiken är ett beställningsverk från församlingen inför Kulturnatten i Stockholm, berättar Olle. Titeln kom till mig efter det fruktansvärda dådet i början av april ett kvarter bort från kyrkan. Violinsolisten är handplockad – Jannika spelade förstafiol när min ”Mässa i dalaton” uruppfördes i Hedvig Eleonora kyrka för ett par år sedan.
Söndag 21 maj uppförs för första gången ”Festmusik- till ord av Martin Luther”, ett verk för kör, solist, trumpet, pukor och stråkorkester. Medverkar gör Boo kammarkör och Helena Engardt dirigerar.
— Musiken är ett beställningsverk från Boo församling för reformationens 500-års jubileum. Sopransolist är min fru Agnes Lindberg och idén kom i somras när jag och Agnes turnerade i Bayern och vår värd, tillika präst och duktig musiker, spelade upp en nyskriven Luthermusikal. När så dirigent Helena Engardt ville beställa musik av mig kunde jag då föreslå en Lutherkantat, förklarar han.
Musiken är nu utgiven på Sveriges största notförlag, Gehrmans.