På tisdag tränar Eija IFK Mariefreds unga fotbollsspelare under en specialträning initierad av utvecklingsgruppen inom IFK Mariefreds fotboll.

I över 25 år ha Eija Feodoroff coachat förbund och klubbar både i Sverige och utomlands. På tisdag kommer hon till IFK Mariefred och ska få spelarna inom barn – och ungdomsfotbollen att få till det perfekta tillslaget.

Eija Feodoroff startade sin tränarkarriär för närmare 25 år sedan i Karlslunds IF, som idag är KIF Örebro. I den juniortrupp hon ansvarade för fanns en spelare som Eija ansåg skulle få chansen i A-truppen — men seniortränaren svarade att ”hon kan ju inte skjuta. Lös problemet så flyttar jag upp henne”.

— Jaha, tänkte jag då, berättar Eija, som var helt ny och grön och trodde att hela världen kunde detta med tillslag utom hon. Men här fanns inte mycket att välja på så hon gick till spelaren och sa att de fick lösa det tillsammans. Efter mycket slit från dem båda så blev det bättre — och där startade egentligen hennes intresse för tillslag.

Efter det har Eija arbetat på uppdrag av förbund och klubbar såväl i Sverige som internationellt. Idag driver hon sitt eget företag, på heltid sedan 5 år tillbaka. I företaget är det grundläggande budskapet att alla fotbollsspelare ska besitta förmågan att ”bestämma över bollen”. Vad menas med det? Och vad är egentligen tillslag?

— Tillslag omfattas av så mycket mer än vad många, jag kanske inte skulle säga förstår men åtminstone inte är särskilt medvetna om, menar Eija. Varje gång du tar emot bollen, passar, slår ett inlägg eller skjuter så är vi inne på tillslag. Tänk dig också att du gör detta i mängder av olika situationer, på olika delar av planen, i olika kroppsvinklar och med olika hastigheter. Självklart finns det då en hel del att prata om och arbeta med, inte minst när tekniken många gånger behöver justeras beroende på situation och förutsättningar.

Ganska ofta slås hon av hur inskränkt synsätt många ledare och spelare har när det gäller momentet tillslag. En spelare skulle till exempel aldrig säga ”jag kan redan springa så jag behöver inte träna snabbhet” men när man pratar om tillslag hör man ibland ”jag kan redan skjuta så jag behöver inte den träningen”.

— Det är helt galet eftersom det självklart även här handlar om att utvecklas ännu mer. Att skottet ska bli än mer precist, lite hårdare, att jag ska kunna utföra min passning eller mitt skott i en högre löphastighet utan att behöva lika mycket tid och yta. Ibland glömmer man också bort att prata om själva bollbanan. Likt bollar med toppspinn i racketsporter som tennis och pingis, kan man förklara och utveckla även ett skott i fotboll som plötsligt dyker ner under ribban. För mig blir det också rätt ointressant vilket skott och passning en spelare kan utföra om man samtidigt inte pratar om hur många försök spelaren behöver för att lyckas. Repetitionen är så otroligt viktig, inte bara för att uppnå en viss högstanivå utan även för att utveckla en trygghet och jämnhet som gör att jag lyckas ofta.

Hennes ideologi kring tillslag idag är i mångt och mycket ett resultat av hennes egna reflektioner, analyser och erfarenheter — och hon tycker att man ska börja i tid.

— Jag har lagt väldigt mycket tid på att analysera spelares tillslag via både olika media samt genom att se mycket fotboll live. Jag har länge burit med mig ett citat från Erich Fromm som säger: ”kreativitet kräver modet att släppa taget om självklarheter”. Det synsättet, att kunna ha ett öppet sinne och våga ifrågasätta det som är självklart för många, har varit en nyckel för mig och mitt sätt att se på och arbeta med tillslag. Självklart bör all träning i unga år bygga på lek och rörelseglädje i väldigt enkla former men vid ungefär tio års ålder tycker jag nog man kan börja träna mer fokuserat med aningen mer utvecklade instruktioner, även om det så klart är individuellt från spelare till spelare. Skillnaden beroende på ålder, kunskapsnivå och mognad ligger i omfattning och tillvägagångssätt, inte huruvida vi ska öva teknik eller inte.

När det gäller tillslag och om man tittar på den internationella fotbollen så har utvecklingen gått framåt, likt alla områden inom fotbollen, menar Eija. Här krävs inte längre särskilt mycket yta och tid för en spelare att få iväg en lyckad passning eller ett bra skott.

— Utförandet, själva rörelsen, är mindre omständlig och betydligt snabbare, helt enkelt för att det är vad som krävs, annars har jag en motståndare på mig eller ett ben i vägen som blockerar mitt skott. Hastigheten och bollbanan är andra stora skillnader. Titta bara på en hörna där de bättre spelarna i världen rent av skjuter in bollarna. Sätter jag då en högre fart på en boll som är hög så behöver jag få den att dyka ganska så kraftigt för att bollen inte ska bli för lång. Överlag går ju spelet så mycket snabbare idag och då behöver jag också kunna utföra mitt tillslag i en allt högre hastighet, vilket inte är unikt för varken tillslag eller fotboll som sport utan en utveckling vi ser även i andra idrotter.

Eijas budskap till alla som spelar fotboll är att man kan utveckla ett bra tillslag genom träning.
— Självklart föddes spelare som Messi och Marta med vissa förutsättningar för att utveckla en god teknik, men det betyder inte att träningen inte skulle vara en betydande faktor. Jag har träffat spelare som knappt kunnat lyfta en boll som 13-åringar, spelare som sett ut att sakna alla förutsättningar i världen men som något år senare utvecklat ett bra tillslag genom att träna ofta och rätt. När allt kommer omkring landar vi där. Bristande talang eller bristande fallenhet är sällan en större faktor än bristande drivkraft och hårt arbete. Och att det skulle vara försent eller extremt svårt att utveckla sitt tillslag efter junioråldern är helt felaktigt. Även äldre spelare har goda möjligheter att utveckla sin teknik för passning och skott. Allt handlar om spelarens inställning och attityd.