
Mariefredsbon Johan Wrangel driver Carls deli i Högtorgshallen i Stockholm. När coronaviruset slog hårt mot restaurangbranschen testade han att ta med sig delikatesserna hem till Mariefred – och Mariefredsborna slöt upp. ”Vi har sålt närmare hundra Mariefredspaket och mellan hundra och två hundra matlådor per gång”, berättar Johan.
För sju år sedan startade
Johan Wrangel, Mariefred, en delikatessbutik i Stockholm tillsammans med en
kollega — Çarls deli fick verksamheten heta, då båda
heter Carl. För att dryga ut försäljningen från
den lilla butiken i Hötorgshallen började Johan ganska
snart köra hem paket med italienska delikatesser till grannar och
bekanta i Mariefred. Redan då var projektet ett samarbete med Anna
Randolf Schweitz och Robert Schweitz som driver Annas hembageri — och
sedan några veckor tillbaka är delikatesskassen ”Mariefredspaketet” återupplivat.
— Vi testade hemkörning för
några år sedan, men det var något
som inte klickade, förklarar Johan. Nu är
det skillnad.
Delikatessbutiken i den anrika saluhallen i Stockholm är
utökad med servering sedan sex år tillbaka samt
takeaway av färdiga matlådor. Precis som många
andra i Stockholms restaurangvärld upplevde Johan och kollegerna snabbt
en nedgång i och med coronaviruset. Den 30 mars startade han därför
en Facebookgrupp — en grupp som vuxit stadigt de senaste
veckorna och i skrivande stund har närmare 700 medlemmar. Syftet var att återigen
prova möjligheten till matbeställning för Mariefredsborna — och
hittills har beställningar och utlämningar
av Mariefredspaketet, färdiga italienska pastamiddagar och
tillbehör gått otroligt bra, också den
här gången i samarbete med Annas hembageri.
— Vi har sålt närmare
hundra Mariefredspaket och mellan hundra och två hundra
matlådor per gång, berättar Johan.
Vad är då anledningen
till framgången? Att många upplever att livet med
coronavisuset blivit begränsat och längtar efter att något
ska hända är en spekulation som kommer upp i
samtalet. Och ska man döma av all positiv respons som kommit
från kunderna så rör det sig också om
riktigt god mat.
— Det är extremt många
restauranger som går under nu. Vi är bara ett ”litet
hål i väggen” om
man ska jämföra med många, och det är
väl egentligen nu, i det här krisläget,
som vi märker om vi gjort något rätt. Vi har många
stammisar som stödhandlar och är återkommande, även i de här tiderna. Det är roligt at kunna göra
det här i Mariefred med Annas hembageri, de borgar för
en väldigt hög kvalitet.
Verksamheten i Hötorgshallen fortsätter
under rådande läge att att ha öppet sex dagar i
veckan. Om Carls deli i Mariefred, med förbeställning
och hämtning utanför Annas hembageri blir återkommande
varje vecka som det varit hittills återstår att se. Johan förtydligar
att de anpassar för att inte konkurrera med exemplevis
REKO Mariefred, att det planeras för något speciellt till
valborg — och tipsar alla som är intresserade att gå med
i Facebookgruppen ”Carls deli i Mariefred”.
— Jag vet inte alls hur framtiden kommer
att se ut. Jag vet bara att jag kände att jag var tvungen att göra
något som ger energi, och att se alla glada, nöjda
kunder i Mariefred ger verkligen mycket. Vi gör
det här så länge det finns en efterfrågan, särskilt
nu i coronatider.