Rotarys distriktskonferens: ”Utmaningen är att förnya Rotary”

0
420
Thorbjörn Ekström, moderator under konferensdagen, Gun-Marie Östedt-Axelsson, guvernör för distrikt 2370 och Rebecca Juslin, president i Mariefred Rotaryklubb välkomnade distriktet till Mariefred. Foto: Boggi Svensson Freij

”Slottet är en fantastisk miljö att vara i”. I helgen anordnade Rotary sin distriktskonferens i Mariefred där Gripsholms slott, Slottspaviljongen och Gripsholms värdshus gästades av 185 Rotary-medlemmar från distrikt 2370 med gäster.
— Jag sa inledningsvis att målsättningen för dagen skulle vara att alla får nya kunskaper, kontakter och har kul. Det uppfyllde vi, säger Mariefred Rotaryklubbs Gun-Marie Östedt-Axelsson, guvernör för distriktet.

Programmet för konferensen var matat med talare — allt ifrån lokala representanter från Rotary och kommunen till författaren Bodil Jönsson, Petra Hallenbrant, generalsekreterare för Svenska FN-förbundet och Edwin Futa, tidigare Rotarys generalsekreterare och nu Rotary Internationals representant för FN i New York. Ämnen som lyftes under dagen var bland annat hållbarhet, FN i samverkan och ungdomars roll i Rotary.
— Allt det här ligger så mycket i tiden, menar Gun-Marie. Något som jag verkligen uppskattade var att få lyssna på alla ungdomar som varit utomlands på Rotaryutbyten, Sofia Sterne från Strängnäs bland andra. Totalt var femton ungdomar med och berättade.

Fyra tydliga fokusområden har identifierats av Rotary globalt — där växa är det första. Här ser Gun-Marie möjligheter i Rotary Act och Interact — klubbar för ungdomar och unga vuxna. Tanken finns också att starta så kallade ”satellitklubbar”, på företag, gym eller andra platser där människor träffas naturligt. En annan nyhet är samarbetet med Ung företagsamhet, UF, som betyder att Rotary stöttar de unga entreprenörerna. Här kommer också det andra fokusområdet in som handlar om att föryngra och få med familjer som medlemmar.
— Samarbetet med Ung Företagsamhet tror jag mycket på och hela vårt distrikt satsar nu på Rotary Act och Interact-klubbar. Vi har som målsättning att få fram familjemedlemskap, men där är vi inte riktigt än. Utmaningen är att förnya Rotary, och det är en kul utmaning.

Det tredje fokusområdet är att förenkla ledarskapet i klubbarna. Man ska kunna vara president eller guvernör och samtidigt ha ett heltidsjobb. ”Vi måste ändra på kulturen”.
— Vi ska ändra på bilden av Rotary. Idag är vi till exempel mentorer för nyanlända, det finns ett projekt i Strängnäs och det finns mycket som Rotary gör som alla kanske inte vet. Det är samma status men helt nya tongångar.

Att stärka relationen till FN är det fjärde området Rotary arbetar starkt för. Det finns åtta lokala FN-föreningar i distriktet och efter helgens distriktskonferens har tanken spridit sig vidare. Även om fokusområdena är tydliga och stora projekt, ryms annat också. Gun-Marie berättar om helgens möte mellan Magnus Bergmar — World’s Children’s Prize — och Edwin Futa, och om idén från Nynäshamns Rotaryklubb om att ta gemensamt tag i projektet ”Rädda Östersjön”. Fördelen är att det finns ett stort nät av kontakter — idag nästan 36 000 Rotaryklubbar i världen.