Premiär för ökenmässa i Mariefreds kyrka

0
399
Ökenmässa i Högalidskyrkan. För ett tag sedan tog Gunnar konceptet till Mariefred. Foto: Högalids församling

För några veckor sedan hölls Mariefreds första ökenmässa i Mariefreds kyrka. Bakom mässan, som är en nattvardsgudstjänst med rötter från både de gamla judiska och faraonska traditionerna, stod fängelseprästen Gunnar Lind som sedan flera år håller mässan i Högalidskyrkan i Stockholm.

Idén till en ökenmässa fick Mariefreds fängelsepräst, Gunnar Lind, när han på uppdrag av Svenska Kyrkan skulle lära känna den koptiska kyrkan i Kairo i början på 90-talet.
– Jag bodde i Egypten 1991 till 1997, berättar Gunnar. Den svenska kyrkan fick en förfrågan från den koptiska kyrkan som var nyfikna på oss tack vare de anslag kyrkan fick från Sverige. Så Svenska kyrkan frågade mig och min familj om vi ville åka dit och bo där under några år, vilket vi tackade ja till. Det blev en fantastisk upplevelse som sedan har påverkat hela familjens liv.

Gunnars uppdrag var att lära känna den koptiska kyrkan inifrån — och att ta reda på vad som var deras energi och drivkraft med fokus på diakoni och liturgi.
– Jag fick åka ut på en mängd olika projekt där jag besökte sopstäder och deltog i projekt som hjälpte handikappade, förklarar Gunnar. Nu är det även varit en hel del kopter som har kommit till Sverige för att lyssna till biskopar och nunnor samt besöka skolor och universitet och då brukar jag vara med.

När Gunnar kom tillbaka till Stockholm uppmanade biskopen i Stockholm Gunnar att behålla alla de erfarenheter han fått från sin resa till Egypten. 1997 började han därför hålla ökenmässor i Högalidskyrkan.
– Man kan säga att ökenmässan är en blandning av koptisk och svensk mässa, säger Gunnar. Det är samma stomme som går igen i den gamla liturgin från 300-talet. För mig var det en upptäckt när jag kom ner till Egypten att se att det var arabiskt med klapp och klang men ändå samma liturgi fast på ett lokalt sätt.

Ökenmässan beskrivs ofta som sinnenas gudstjänst, där människor rör vid varandra, smakar på det nybakta nattvardsbrödet och känner doften av rökelser. Mässan som pågår i två och en halv timme är en nattvardsgudstjänst med ursprung i den gamla klostergudstjänsten som hölls i öknen. Rötterna sträcker sig så långt tillbaka som de gamla judiska och faraonska traditionerna.
– När jag håller ökenmassa i Högalidskyrkan kommer även de som tillhör den koptiska kyrkan, berättar Gunnar. De kommer nästan varje gång för att de känner sig hemma. Det är inte så att de tycker att vi stjäl något utan de blir snarare glada över att vi tycker om deras liturgi.

 Till ökenmässan i Mariefreds kyrka hade Gunnar tagit med sig ett antal personer som var vana vid mässorna i Högalidskyrkan — då mässan kan upplevas som lite komplicerad.
– Reaktionen från besökarna var nog positiv då så många får delta och vara med och att det finns en rörelse och glädje, avslutar Gunnar.