En vecka till får loken vänta innan de släpps lösa till trafikstarten och 60-års firandet.

I samband med trafikpremiären den 11 maj passar Östra Södermanlands Järnväg också på att fira att det är 60 år sedan föreningen startade sin trafik. Den gången, 1959, på deras första anläggning vid Lina bruk utanför Södertälje.

Östra Södermanlands Järnväg startade 1959 under blygsamma förhållanden på Lina bruks lerbana utanför Södertälje. Det firar man den 11 maj med högtidstal, aktiviteter, utställning och att köra med ett lok som har fått vila i trettio år.

— Vi har plockat fram ett av våra originallok som gick på Lina bruk 1959, berättar föreningens ordförande Örjan Karlsson. Det har vi nu fått ordning på så vi kommer att ställa i ordning ett likadant tågset som gick 1959 och köra med det ett par varv för första gången på trettio år.

Utöver sextioårsfirandet är det samtidigt dags för trafikstart med två lok, samt loket från 1959, i trafik och cirka åtta till tio vagnar.

— Vi kommer att köra lite mer än vi hade tänkt oss, säger Örjan. Vi hoppas på vackert väder så att vi kan åka till Taxinge i vårgrönska.

Nästa stora evenemang för alla ångloksentusiaster är Ångans Dag i juni då Örjan hoppas på att föreningen ska kunna få ut sex lok.

– Då vill vi få ut loket Hamra som har stått avställt i 7-8 år.