Öppet hus på brandstationen

0
655

Just nu saknas det fyra deltidsbrandmän i Mariefred och en i Åkers styckebruk. Det försöker Räddningstjänsten råda bot på genom att annonsera ut tjänsterna samt som i söndags hålla öppet hus där man informerade om vad det innebär att arbeta som deltidsbrandman. De intresserade fick även en rundtur på stationen där fordon och material visades.

– I Mariefred har vi cirka 90 larm per år som vi åker på, berättar Camilla Dahlén, Räddningschef på Räddningstjänsten i Strängnäs. De flesta av dem är automatiska larm från till exempel Gripsholm, skolor eller vårdcentralen.

Sju intresserade fanns på plats i söndags för att lyssna till Camilla Dahlén beskriva vilka krav som ställs på de sökande, vilken ersättning som gäller och vad som förväntas av en brandman.
– Man ska ha en normal kondition, ingen rädsla för höjder eller trånga utrymmen, vara frisk samt inneha körkort för bil. Räddningstjänsten bidrar också ekonomiskt till ett C-körkort till den som blir antagen.

Som deltidsbrandman har man ett ordinarie jobb där man ska ha möjligheten att släppa allting för att ge sig iväg till brandstationen så fort larmet går. Inom tätorten har man tio minuter på sig att nå olycksplatsen.
– Vi åker på trafikolyckor och översvämningar som ju är ganska vanligt här i Mariefred, men vi åker även på hjärtstoppslarm. Då åker vi samtidigt med ambulansen, men den har ju lite längre att åka så är det något tillfälle vi räddar liv så är det då.