Nytt stationsbefäl som får jobba med det mesta

0
585

Sedan två veckor tillbaka har brandstationen i Mariefred en fastanställd brandmanFredrik Lennmark. I tjänsten ingår inte bara att släcka bränder utan kan även innefatta att till exempel servera mat till barnen på Mariefredsskolan.

Som första kommun i Sörmland har räddningstjänsten inrättat en kombitjänst där Fredrik arbetar som stationsbefäl och samtidigt kan hyras ut för andra uppdrag inom kommunen.Fredrik blir stationsansvarig här i Mariefred, berättar räddningschef Mårten Eskilsson. Samtidigt kan vi hyra ut honom till andra uppdrag inom kommunen. Under veckan har han till exempel arbetet i Mariefredsskolans matsal.

Fredrik är född och uppväxt i Mariefred och har sedan 15 års ålder arbetat som hantverkare med eget målarföretag. Under 14 år har han samtidigt arbetat som deltidsbrandman med beredskap.
Det här jobbet passar mig perfekt, förklarar Fredrik. På stationen kan jag ta hand om allt som behöver göras och med min hantverkarbakgrund kan jag ta en mängd olika arbeten inom kommunen. Jag planerar och bestämmer själv vilka jobb jag ska ta. Det viktiga är att jag kan lämna arbetet när det kommer larm och kommer iväg på 90 sekunder.

För att kunna komma iväg på larm fort kommer Fredrik att ha en så kallad FIPbil vilket står för Första insatsperson. FIPenheter bemannas oftast av styrkeledare/brandman som har bilen med sig i hemmet under beredskapen. Det gör att bilen ofta kommer att synas i Mariefred.
Med bilen kommer jag att vara först på plats vid larm för att kunna göra en bedömning av läget. Men om man ser bilen på stan så behöver man inte oroa sig. Det kan ju vara så att jag är på väg till ett vanligtarbete.

I landet som helhet är man inte först med att hyra ut brandmännen för andra uppdrag men i Sörmland är man först ut, vilket inte är något som oroar Mårten Eskilsson.
Nej, i Knivsta hade man tidigare en hel styrka som jobbade på det här sättet och även i Härjedalen har man arbetat så här för att kunna ha deltidsbrandmän med mycket lyckat resultat. Så jag tror att det kommer att gå riktigt bra!