Ladies Circle Sverige kallbadade till förmån för psykisk hälsa

0
328
Anna Lyckström i mitten på länk med LC-medlemmar i hela Sverige. I Mariefred skedde vinterbadet med utsikt över Gripsholms slott. Foton: Privata

Förra söndagen kopplade närmare 80 Ladies Circle-medlemmar upp sig digitalt för en gemensam pepp under ca 30 minuter för att sen vinterbada själva på olika håll runtom i Sverige. Eventet ”LC:s iskalla brudar” står Mariefredsbon Anna Lyckström bakom tillsammans med sin klubb LC Gripsholm — ett nystartat event inom organisationen. ”Alla deltagare skickade in valfri summa för sin anmälan och vi fick ihop en fantastisk summa — tillsammans samlade vi in över 8 000 kronor till Fonden för Psykisk Hälsa”, berättar Anna Lyckström.

Anna Lyckström förklarar att de som var Intresserade inom Ladies Circle, som är en ideell och opolitisk förening för kvinnor med ändamål att vidga medlemmars intressesfär, öka förståelsen för andra människors åsikter och levnadsvillkor, samt medverka till internationell förståelse och vänskap, anmälde sig i en Facebookgrupp där hon och alla deltagare peppade varandra för att anta och klara denna utmaning tillsammans.
— Vi körde några korta programpunkter och sen följde tjejerna med mig ner i vattnet, där jag berättade vad de skulle tänka på och hur det kan upplevas när man går ner i det kalla vattnet. Efter det loggade alla ut och badade på sitt håll. Det blev fantastiska inlägg från alla håll i landet i vår Facebookgrupp och väldigt många utmanande sig för första gången och gjorde det. Vi såg badare i bland annat Boden, Stockholm, Nybro, Strömstad, Bollnäs, Malmö, Öland, Ängelholm och Falköping.

Många hade is runtom kring sig — som LC-medlemmarna hade i Mariefred. Flera fick kämpa lite för att få till en vak att kliva ner i. Anna berättar att de i Boden hade sågat sig genom en 60 centimeter tjock is.
— Att vinterbada, kallbada, har blivit riktigt poppis nu under corona och jag gör det själv varje dag. Att få göra det tillsammans med kvinnor i LC från hela Sverige och dessutom för en god sak var enormt häftigt, förklarar hon. Alla deltagare skickade in valfri summa för sin anmälan och vi fick ihop en fantastisk summa. Tillsammans samlade vi in över 8 000 kronor till Fonden för Psykisk Hälsa under denna timme. Fonden för Psykisk Hälsa är LC Sveriges nationella stödprojekt 2020 till 2022 och i dagens upp- och nedvända värld är uppmärksamhet kring och bidrag till främjande av den psykiska hälsan viktigare än någonsin. Vi är otroligt stolta över det jobb vi gör tillsammans!

I Mariefred finns det två LC-klubbar, och bland medlemmarna fanns några som utmanade sig med sitt första kallbad i isvak.

I Sverige bildades LC 1947 och idag finns cirka 1700 medlemmar kvinnor upp till 45 år, fördelade på 150 klubbar från Gällivare i norr till Ystad i söder. Inom klubbarna träffas man varannan eller var tredje vecka. Möten – lokala, nationella och internationella, företagsbesök, föreläsningar och trevligt umgänge – utgör grunden för den ideella verksamheten Ladies Circle Sverige.
— Vi ägnar oss ofta och gärna åt olika projekt för att hjälpa behövande, både lokalt och nationellt men även internationellt, förklarar Anna. Vårt motto är “Friendship and Service” och vår målsättning är att vi ska vidga vår intressesfär, öka vår förståelse för andra människors åsikter och levnadsvillkor, samt medverka till internationell förståelse och vänskap.