Kaffe ny koppling för Mariefredsborna — men VD:n för Waynes Coffee lämnar snart

0
640
Dubbelt upp med representation från Mariefred i internationella kafékedjan Waynes Coffees ledningsgrupp. Mats Hörnell är VD, Pelle Persson expansionsansvarig. Men situationen blir inte långvarig — Mats lämnar snart sin position på Waynes efter åtta år för tidigare arbetsgivaren McDonald’s.

I åtta år har Mats Hörnell varit synonym med Waynes Coffee — de senaste åren som VD för kedjan som startade med ett kafé i Stockholm 1994 och som idag finns i ett tiotal länder. Med 160 kaféer, och en verksamhet i expansion — ett femtontal franchisetagare har öppnat nytt under pandemiåret 2020 — anställdes ytterligare en Mariefredsbo under december. Pelle Persson är ny Head of Expansion, en roll som också är del i Waynes ledningsgrupp. ”Ett viktigt steg i Waynes internationella expansion”, säger Mats Hörnell. Men Mariefredsborna kommer inte jobba tillsammans någon längre tid. Mats, som tidigare arbetat på McDonald’s, går inom kort tillbaka till restaurangkedjan.

”Nej, Waynes ska inte öppna i Mariefred, här finns ju Två Goda Ting, Fröken Sjögren och Blå Katten”. Även om Waynes Coffees franchisekoncept fungerar bra i mindre städer säger Mats Hörnell orden med beslutsamhet, och det är just på en av de lokala kaffebarerna Måsen träffar VD:n för Waynes Coffee tillsammans med nyrekryterade Pelle Persson, expansionsansvarig för svenskstartade kafékedjan. Mariefredsborna har mer gemensamt än bostadsort och arbetsplats — förutom intresset för lokal idrott finns likheter i erfarenheter — och en stavas hamburgare.
— När jag jobbade som etableringschef för Burger King var Mats på McDonald’s, minns Pelle, som tidigare arbetat på stora företag som HM och Fazer på flera olika ställen i världen, bland annat i New York.

Pelle, som tidigare arbetat inom franchise, och också drivit den typen av verksamhet själv, ser fram emot utmaningarna med den nya tjänsten inom Waynes Coffee.
— Det ska bli spännande att se hur jag kan bidra med min erfarenhet och kompetens för att bygga vidare på expansionen och få Waynes att växa på ett bra sätt. Och det är en intressant tid att börja just nu. Man vänjer sig till viss del vid digitala möten, men jag saknar den personliga kontakten. Det var en av anledningarna till att jag ville ingå i en arbetsgrupp igen, jag saknade tillhörigheten, att få vara del av något större.

Att Pelle hamnade i Mariefred var mer eller mindre en slump. Båda sönerna är födda i New York, och 2008 fick han tips om boende i Marielundsviken. Föräldrarna flyttade hit redan kring millenieskiftet. Mats var före — det var 22 år sedan han lämnade Sälen, då med en nästintill nyfödd dotter som senare fick en bror född i Mariefred. Under perioden när Mats arbetat på McDonald’s, med etablering och expansion, via Åhléns i några år och under de åtta åren på Waynes har Mariefred alltid varit den fasta punkten.
— Jag älskar Mariefred. Det är bästa stället. Jag uppskattar enkelheten här, säger Mats.

Pelle håller med. Det är något visst med Mariefred. Och det är också tydligt att det finns en kärlek till Waynes Coffee, en verksamhet som är mitt i en expansionsfas. De 160 kaféerna finns förutom i Sverige, där det senaste öppnade i mitten av december, också i Norge, Finland, Storbritannien, Cypern, Saudiarabien, Jordanien, Vietnam, Tyskland och Kina. Förutom franchisemodellen drivs tio egna kaféer. Vad är det då som gör Waynes till en framgångsrik verksamhet?
— Det är ett sjysst företag med en nära och familjär kontakt med franchisetagarna, förklarar Mats.  Vi är sjyssta när det gäller miljö, ekologi och hållbarhet, det är vår nisch och här ska vi vara nummer ett i världen, en vision vi har. Att vi är svenska betyder mycket i världen. Vi ser annorlunda ut, vi är inte ”bara” en till amerikansk kedja. I början av året, i februari, rullade vi ut ett nytt, ljusare koncept med skandinavisk touch som matchar vår profil.

Sen kom mars och pandemin. ”Det har varit tufft för franchisetagarna”. Även om osäkerheten funnits där, med tighta marginaler, har ett ändrat beteende, ett annat köpmönster, kunnat skönjas bland kaffekunderna. Mats beskriver.
— Vi har märkt att många byter bana nu, att fler kvalificerade sökanden närmar sig oss och vill öppna ett Waynes. Vi har blivit en trygg hamn, och jag hade inte förväntat mig den stora tillströmningen vi ser.

”Vi ser rekryteringen av Pelle som ett viktigt steg i vår internationella expansion, där hans långa erfarenhet av etablering på utlandsmarknader kommer att hjälpa oss att lyckas. Det känns mycket bra att ha honom med på vår fortsatta resa”, har Mats sagt i ett pressuttalande, men inom kort delas resvägarna för Mariefredsborna. Mats fick ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till, och går tillbaka till McDonald’s som nordisk VD.
— Men det är ändå en sorg, jag har ju världens bästa jobb.