Ivar Lövheim visar potthål på POM

0
323
Ivar Lövheim är tillbaka med en serie stenmålningar och mossmålningar. ”Allt handlar om ytor och material”, säger konstnären om utställningen ”Potthål”. Foto: Privat

På lördag öppnar Ivar Lövheims utställning Potthål på POM Gallery i Mariefred. Det är andra gången som Göteborgskonstnären ställer ut på POM och den här gången är det med en direkt relation till naturen.

”En mörk alg blir ofta överväxt av en ljusare lav och skapar den symbios som gör kombinationen så vanlig på hällar, stenar och träd”. Ivar Lövheim kommer på lördag tillbaka till POM Gallery med en serie målningar där de abstrakta ytorna förvandlats till verkliga föremål. Utställningen heter kort och gott ”Potthål”.
Jag har byggt upp en yta med spackel på duken, och i mitten gör jag ofta ett tydligt hål. Det är den bärande idén. Hålen är ingenting, och samtidigt hela förutsättningen för att ett måleri ska kunna ta plats. Den uppbyggda ytan är till för att skapa samma yta som en stenhäll, imitera skrovlighet och sprickor för att komma nära förlagan, förklarar Ivar, som till vardags verkar från sin ateljé i Göteborg. 

Han pratar om sitt konstnärsskap och processen — fotografier som plockas med till ateljén förvandlas i Ivars konstnärliga sfär till konst med hjälp av fyllnadsmaterial som sand och marmormjöl. Det som tidigare var hans uttryck — ”fläckar på en färgyta” — är nu lavar på en sten.
— Jag har en mer direkt relation till naturen nu, och också en renare process, förklarar han.

Två konstnärskap har influerat honom den här vintern —  Vilhelm Hammershøi och Theodor Rousseau.
— Det mest intressanta för mig är det genomträngande ljuset de båda skapar i ytan — och det är också det som binder dem samman. Det kommer inifrån målningen. Men också stillheten och den otroliga närvaron i utförandet.

Ivar Lövheims ”Potthål” visas till och med 3 maj.

POM Gallery håller denna gång ingen vernissage, men galleriet är öppet enligt ordinarie öppettider. De som upplever sjukdomssymptom ombedes att avvakta med besök. Föredras en privat visning av utställningen går det bra att kontakta POM Gallery.