Isvaksdopp med Gripsholmsskolans nior

0
439

Ingen tvekade på att hoppa i det kalla vattnet av niorna när de övade på att med hjälp av isdubbar ta sig upp ur en isvak.

I tisdags var det återigen dags för det årliga isvaksdoppet för niorna på Gripsholmsskolan. Övningen ingår i skolans vinterexpeditioner där man anordnar något som kan vara utmanande för varje klass på skolan.
– Egentligen ska det vara något som pågår en hel dag, berättar Ulrika Öhlin Alberti, gymnastiklärare, men just nu håller vi på att förbereda åttornas resa till Kebnekaise så det får inte ta hur lång tid som helst utan den här gången fick det bli ett par timmar.

Från varje årskull från årskurs ett visar man en utbildningsfilm från livräddningssällskapet och berättar och visar om isdubbar och förlängda armen. Något man sedan återkommer till varje år.
– Det här ingår i läroplanen tillsammans med issäkerhet och simning, så när det sedan blir dags för isvaksdoppet är det finalen på hela utbildningen. Det är viktigt att man får känna av hur saker känns på riktigt och inte bra se det på film.

De närmsta två veckorna framöver är uppbokade för att alla klasser på skolan ska ut på äventyr. Eleverna ska till exempel vandra och åka skridskor. I slutet av februari börjar man träna att vandra med åttorna för att i september ta sig upp på Kebnekaise.
– Alla barnen tycker det här är jättekul och ser verkligen fram mot äventyren liksom vi lärare också gör så klart.