Hägglunds bok lyfter hälsofördelarna med bastubad: ” Vi behöver utsätta oss för temperaturskillnader för att må bättre”

0
531
Hans Hägglund lyfter hälsoeffekterna med bastubad i nya boken. Foto: Pressbild

Läkaren och professorn Hans Hägglund presenterar i ”Bastuboken – heta fakta om bastu och hälsa” vetenskapliga rön som bland annat visar att regelbundet bastubadande minska risken att dö av hjärt- kärlsjukdomar, lungsjukdomar, stroke eller demens. Måsen har pratat varma bad — och kalla dito — med styrelsemedlemmen i föreningen Mariefreds kallbadhus, som sommarbor i Mariefred.

Nyligen släpptes boken, och i samband med att ”Bastuboken – heta fakta om bastu och hälsa” kommit ut har läkaren och professorn Hans Hägglund, med koppling till Mariefred, både suttit i TV4:s morgonsoffa och fyllt sidorna i både kvällspress och dagspress med sitt nyskrivna alster. För det är ett populärt ämne han skriver om — och här lyfter Hans Hägglund hälsoeffekterna med bastubadande på ett sätt som ingen tidigare gjort.
— Boken är helt fokuserad på hälsoeffekterna, förklarar Hans. I den stora sjukhusbudgeten är man otroligt fixerad vid att behandla. Endast tre procent handlar om att förebygga.

För han är läkare i grund och botten, hematolog med erfarenhet av internmedicin på Karolinska. Chef för onkologen i Uppsala med en adjungerad professur vid SKR, och den senaste tiden nationell cancersamordnare. Han delar med sig av oron i sjukvården, av skev statistik som visar färre cancerfall där det egentligen handlar om att människor inte vågar söka vård, och tycker ända att Sverige har haft en bra strategi under covid hittills — men det är inte det han vill lyfta i nya boken. Här vänder han sig till alla som är intresserade av sin egen hälsa, och värmens effekter på kroppen.
— Vi förstår att kulturen, skogen, träning och att vara tillsammans är bra för oss. Värme och kyla är en del i det. Jag har varit med i Svenska Bastuakademin i många år och sitter i styrelsen i Mariefreds kallbadhus. Jag har under lång tid sammanställt, föreläst och drivit hälsofrågan — och det är så mycket som händer i kroppen när vi utsätter den för både värme och kyla. Vi behöver alltså utsätta oss för temperaturskillnader för att må bättre.

Färre infektioner, bättre tandhälsa, färre sjukdomar över lag— Hans förklarar att det som händer i bastun är att kroppen försöker hålla konstant kroppstemperatur, och det stimulerar alla system.
— Det ger en antiinflammatorisk effekt. I en stor finsk ny studie kan man se att de som badar regelbundet minskad risk för demens, lungsjukdom, psykiatriska sjukdomar, och ökar immunförsvaret. Varma bad vidgar kärlen och blodtrycket sjunker. I kalla bad drar de sig samman. Kärlen blir ännu mer elastiska av den typen av kärlgymnastik, en del av de positiva effekterna. En annan effekt är ökad utsöndring av endorfiner, sannolikt serotonin och oxytocin också. Bastubad har också beskrivits i studier kunna förbättra djupsömnen.

Det handlar om levnadsvanor, och möjligheter. I Mariefred, där Hans varit sommarboende sedan 2012, efter ett tomtköp några år tidigare, är målet nu en satsning för Mariefreds kallbadhus — och i steg två ett riktigt kallbadhus i hamnen.
— Bryggan används flitigt och det kortsiktiga målet är en bastuflotte. Det är egentligen en fråga om finansiering, och fortsatt planering mot slutmålet — ett kallbadhus i Mariefred.

”Bastuboken – heta fakta om bastu och hälsa” finns att köpa i nätbokhandeln.