Föräldrar stöttar Mariefreds skola: Hoppas på fler i ”Supporten”

0
1011
Maria Nordgren är glad att Michael, Ann, Mikael och de andra föräldrarna stöttar skolan. Nu hoppas de alla på fler engagerade som vill bidra till en bättre skolmiljö. Foto: Boggi Svensson Freij

Det var när Mikael Clementsson fick nys om att lärare fick hålla parallella lektioner pågrund av resursbrist som tanken dök upp. Under de senaste tvåveckorna har han, med hjälp av andra föräldrar, funnits påplats som resurs påMariefred skola allt för att stötta verksamheten.

Mikael Clementsson har tre barn i Mariefreds skola — i trean, sexan och åttan. För ungefär en månad sedan, när skolan vissa dagar hade trettio frånvarande lärare av cirka sextio, märkte han att situationen inte var hållbar.
— De var uppenbarligen kort om folk och jag tänkte att det borde gå att avlasta och hjälpa till. Jag kontaktade en del andra föräldrar i klasserna jag själv har barn, och skolan gick ut med en förfrågan. Nu är det ett drygt femtontal föräldrar som anmält sig till supporten, förklarar han.

Två möten har hållits med skolan. Ett för att dra igång hjälpen, och ett för att förtydliga hur det ska fungera. Mavab har sponsrat med tröjor och Grafoma med tryck för att det ska vara tydligt att föräldrarna på plats har en uppgift. De aktiva föräldrarna har också beställt utdrag ur brottsregistret — ett måste för att verka i skolmiljön.
— Det vi gör handlar inte om att gå in och ta över på skolan, vi ska snarare vara ett verktyg för skolan att använda när och där det behövs, förtydligar Mikael. 

Ann och Michael Bjerkén har också tre barn på Mariefred skola. De har redan hunnit med flera pass i supporten. ”Det är jättekul och ger energi” menar Ann. Upptaget varierar — ibland är de rastvakter, ibland följer de med till matsalen eller hoppar in som taxivakter. Oavsett uppgift upplever de att de gör nytta i skolan.
— Vi behöver fler rastvakter även när vi är fulltaliga, förklarar Maria Nordgren, skoladministratör och ansvarig för supporten på skolan.

Lärarna är positiva till insatsen. De är redan nu eniga om att det känns tryggare på rasterna — lugnare. Ambitionen är att fortsätta med uppdraget efter påsk, förhoppningsvis ända fram till sommarlovet och då med ännu fler engagerade föräldrar som har möjlighet att ställa upp.
— Vi ska kolla med lärarna igen var resurserna används bäst, förklarar Anne-Maria Lander, biträdande rektor. Satsningen är väldigt uppskattad.

Tröjorna är sponsrade av Mavab och Grafoma.
Foto: Boggi Svensson Freij