Eva om bokrean: ”Många titlar förtjänar en andra chans”

0
485
Bokrea pågår. Eva Karlsson har drivit Mariefreds bokhandel i 15 år — bokhandeln har funnits i 130.

Den 10 maj 2019 beslutade styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen att bokrean 2020 startar tisdagen den 25 februari. Nu har Mariefreds bokhandel laddat för rean — i bokhandeln som fyller 130 år i år. 

Den allra första bokrean hölls i slutet av 1920-talet. Anledningen var att  bokförlagen ville sälja slut sina restupplagor. Då fanns inga regler för rean — men under 30-talet enades förslagen om en gemensam dag för aktiviteten. Intresset gick upp under 40- och 50-talet, men under 70-talet tunnades konceptet ut — många böcker återkom på bokreorna flera år i rad. För att vända trenden vidtogs åtgärder under 80-talet —  rejäla prissänkningar infördes och bokrean vann åter kraft. Eva Karlsson, som driver bohandeln i Mariefred sedan 15 år tillbaka, förvarar också reans rykte. 
— Det finns många godbitar. Att rean inte skulle innehålla bra titlar stämmer inte alls. 

Hon förklarar hur hon själv väljer böcker till rean i Mariefred — en rea som brukar innebära stort intresse bland kunderna och många besök i bokhandeln som nu funnits i 130 år. 
— Många titlar förtjänar en andra chans, menar hon. I år finns det helt klart bra böcker för alla åldrar. Målgruppen 9 till 15 år är svårast, så därför är jag glad att ”Nevermoor” är med i rean. Bland småbarnsböckerna är det lättast att hitta flera titlar. 

Eva och personalen är redo. De förväntar sig inga långa köer, men väl många intresserade läsintresserade som vill passa på att fynda bland bra böcker. Och det är roligt. 
— Vissa år har jag själv större lust att jobba med rean, och det är kul. Vi satsar också på kampanj på ordinarie titlar under veckan och hoppas att många hittar böcker de gillar.