De skriver en ”åttologi” — årskursen ger ut novellsamling i bokform

0
551
Magnus Nordin inspirerade till skrivande i alla Mariefreds skolas åttondeklasser i onsdags. Åttornas noveller ska bli bok innan jul och själv arbetar Magnus på en dystopisk roman till 2020.

Under höstterminen är det noveller som är på tapeten för Mariefreds skolas åttondeklassare. Novellarbetet, som angrips på olika sätt, kommer slutligen att mynna ut i en antologi, eller ”åttologi” då det är åttondeklassarnas arbete— en tryckt bok med release i december.
— Boken kommer att delas ut till alla elever, finnas på biblioteken i Strängnäs kommun och på bokhandeln i Mariefred. Så vitt vi vet har ett liknande storskaligt projekt aldrig tidigare genomförts i Strängnäs kommun, säger Luba Shapiro Nikulina, lärare i svenska och engelska på Mariefreds skola.

Som inspiration till elevernas eget skrivande gästade spänningsromanförfattaren Magnus Nordin skolan i onsdags. Magnus fick priset Spårhunden 2003 för årets bästa ungdomsdeckare. Romanen ”Prinsessan och mördaren” var också Augustnominerad samma år. Sedan dess har han skrivit en rad rysare med unga läsare som målgrupp.

Vad fick dig att bli författare? Får du inspiration av din vardag? Har du tips på hur man skriver en bra novell? Fyra klasser och många frågor blev det under dagen till Magnus, som bjöd på inspiration i form av konkreta tips på hur man skapar spänning i en novell.
— Det är en historia, en handling, få karaktärer, och skräcknoveller ska sluta precis när det är som läskigast. Det finns ingen del två, tycker jag. Pang bom, nu går vi vidare i livet, tipsade Magnus och gav de blivande bokförfattarna en skrivövning för att väcka skrivlusten — en övning i hur man börjar skriva.

”De första raderna i en historia är väldigt viktiga”. Magnus gav exempel och eleverna fick prova på att göra en inledning som inte avslöjar för mycket och samtidigt skapar spänning.
— Låt oss bli kastade rakt in i händelsen. Eller börja med slutet. Lämna till läsaren att få fantisera, lotsade Magnus — och pennorna glödde. 

Varför blev det då skräck och spänning för Magnus Nordin? Och vad är det som är signifikant för Magnus författarskap? 
— Jag har alltid gillat skräck, alltid fascinerats av det —  min hjärna funkar så. Jag tror det är nedärvt i vårt DNA att vi vill bli skrämda. Jag skriver historier i vardagliga miljöer, miljöer jag känner väl, och jag har alltid levt mycket i min fantasivärld.

”Djävulens märke”, ”Förföljaren” och ”Huset vid vägens slut”, ”Avgrundens änglar” och spökrysaren ”Hemsökta” är några av titlarna på Magnus verk. Klass 8 C har läst ”Nattskräck” och påbörjat hyllade ”Prinsessan och mördaren”, en bok som betyder mycket för författaren själv.
— Eftersom det var den jag slog igenom med har den en särskild plats. Men varje bok, varje historia jag skrivit har där och då varit världens bästa. Sen är den inte min längre, då tillhör den läsaren. Så tänker jag.

Hur gick det då med skrivövningen? För 8 C gick det bra. Flera läser upp sina korta alster och nu är det full fart mot färdig bok. Den 19 december, på Biohuset i Mariefred, hålls releasefesten för åttornas novellantologi.