De klarade tio Vasalopp på tio dagar: ”Vi trodde själva att vi hade femtio procents chans”

0
463
Måns Möller och Christer Skog klarade det omöjliga — tio Vasalopp på tio dagar. Ett världsrekord som syftar till att lyfta idrott för alla och skapa möjligheter för fler barn och unga med NPF att idrotta. Måns son Viggo, till vänster med Christer, har fått man till Viggo Foundation. Foto: Pamela Andersson Alselind

Komikern Måns Möller och skidcoachen Christer Skog har åkt tio Vasalopp på tio dagar — en bedrift som är världsrekord. Men varför kastade sig en total skidnybörjare och en tidigare förbundskapten för svenska skidlandslaget ut på en 90 mil lång skidresa? För att motivera, missionera — och visa att allt går. 


Han är lite halvseg och har ont i en tå. I övrigt är Christer Skog, nyss fyllda 65 år, i toppform. För bara ett tag sedan åkte han och komikern Måns Möller tio Vasalopp på raken, och när Måsen pratar med Christer en knapp vecka efter bedriften har han redan hunnit ut i skidspåret igen. 
— Jag hade en lektion bokad, så det var klart att jag gjorde det, skrattar han. 

Christer Skog är mentor på Gripsholmsskolan i Mariefred, och har under sitt yrkesverksamma liv bland annat verkat som förbundskapten för svenska skidlandslaget. Måns Möller är komikern som startade Viggo Foundation för att hans egen son Viggo, och alla andra barn med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) ska få sporta tillsammans med andra. Paret Möller och Skog är inga nybörjare när det gäller ”galna utmaningar” och världsrekord — de har cyklat över hela Europa tidigare för att väcka uppmärksamhet kring och samla in pengar till Viggo Foundation, men i och med pandemin valde de att utmana sig själva på hemmaplan. Skidträningen började under slutet av 2020, och Christer förklarar att det handlade om stora mått disciplin för att klara utmaningen. 
— Vi trodde själva att vi hade femtio procents chans att klara tio Vasalopp på tio dagar. Faktorer som vädret spelar ju in, det var minus 27 grader i starten. Men vi hade snö emot oss bara en dag. Vi hade verkligen förebett oss väl, och fick hjälp av gamla svenska vallachefen, hade topputrustning och hade tränat ungefär 100 mil innan vi startade. Det viktiga var att hålla rätt intensitet. Hade vi rusat hade det inte gått. Vi åkte försiktigt, var extremt noga med flera matstopp varje dag — och åt då riktig mat.

För att klara utmaningen psykiskt hade Christer och Måns delat in loppet i sju sektioner. I första backen skulle de i princip gå upp på skidorna. När det var 7,3 mil kvar kom ett parti som var tufft. ”Snart framme vid Evertsbergssjöarna, snart Risbergbackarna”. Och Christer menar att metoden fungerar. Men det som gav mest energi under tiodagarsutmaningen var allt stöd runtomkring. 
— Vi visste innan att dag tre till sex skulle vara jobbigast. Jag fick problem med magen, och det var jobbigt mentalt och fysiskt. Men dag sju till tio var lätta, det var som att kroppen gett upp och anpassat sig till vad hjärnan ville. Dag för dag blev stödet runtomkring större och större. Det var helt fantastiskt när Gripsholmsskolan skickade en film de spelat in och hejade på oss. Två elever från skolan var uppe och mötte upp med choklad, och en av lärarna åkte en bit med oss. Det var härligt. 

Det var inte bara hejaropen som stegrades i takt med att Christer och Måns närmade sig målet. Hela loppet handlade om att samla in pengar till Viggo Foundation, och de läger som anordnas för barn med NPF. 
— Nu är det över två miljoner kronor som ramlat in, berättar Christer. Det ger möjlighet att skänka vidare till lokala föreningar som satsar på NFP-sektioner i sina klubbar. Jag ser redan nu att det vi gjort är att missionera för rörelse, och då menar jag rörelse för alla. Lite som Gripsholmsskolans anda, där det inte bara handlar om prestationsidrott, utan där man också når de som har det tuffare med motivationen. 

”Det är coolt att det gick att göra”. Christer skrattar till igen, men det ligger ett allvar i botten. 
— Måns var total nybörjare, och jag är gammal. Trots detta —  tar man det försiktigt så kroppen hinner anpassa sig, så går det. Ingenting är omöjligt! Är du i dålig form, kanske i en riskgrupp, så sätt små mål och börja lugnt. Det är bra för immunförsvaret, vi har inte varit sjuka sedan vi började träna för loppet. Och tänk att vi faktiskt åkte skidor motsvarande sträckan Malmö till Hudiksvall. Eller som Mariefred till Hamburg!