De håller i trådarna för det unga entreprenörskapet — ser fram emot E-week med Ung företagsamhet

0
264
Linnéa Asklöf och Josefin Bengtsson arbetar med det unga entreprenörskapet i Södermanland. Nu pågår E-week som är finalen för årets UF-företagare. Foto: Marie Freij

Under veckan kommer ungdomar från hela Södermanland marknadsföra sig och tävla digitalt genom UF-gallerian och E-week. Den 18 mars får en rad UF-företagare, där flera från Europaskolan i Strängnäs har chansen, pris under en livesänd ceremoni från ReTuna Återbruksgalleria. Både Ung företagsamhets regionchef Josefin Bengtsson och Linnéa Asklöf, Projektledare Event & Kommunikation Ung Företagsamhet Södermanland är Mariefredsbor och båda ser väldigt mycket fram emot veckan.

Ett vanligt år genomförs en regional mässa av Ung Företagsamhet Södermanland under våren. Så blir det inte 2021. Nu ges eleverna istället möjlighet att marknadsföra sig digitalt, via UF-gallerian, och delta i digitala tävlingar under E-week som startar idag, måndag. 
– I år är det fler än någonsin som driver UF-företag i Södermanland — 1300 UF-företagare. Vi fortsätter göra kraftansträngningar för det unga entreprenörskapet, det är viktigare än någonsin, säger Mariefredsbon Josefin Bengtsson, Regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

De senaste sju åren har hon varit verksamhetsansvarig, och sedan 2015 har hon haft Linnéa Asklöf, också hon Mariefredsbo som själv drivit UF-företag under skoltiden, vid sin sida med undantag för uppehåll tre år för studier. Sedan årsskiftet är Linnéa projektledare för bland annat finalveckan. I år genomfördes de regionala tävlingarna inför SM i Ung Företagsamhet digitalt under Tävlingsdagarna den 3 och 4 mars. Då träffades jurygrupper digitalt för att kora vinnare i varje tävlingskategori. Vinnarna kommer presenteras på prisceremonin under E-week, som pågår under veckan —  en vecka med fokus på e-handel och entreprenörskap. Eleverna får då också delta i seminarier och inspirationsföreläsningar vid sidan av tävlingen.

Den 18 mars avslutas E-week med en prisutdelning som kommer att sändas live från ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna.
—  Tillsammans med våra sändningsvärdar Sörmlands Sparbank och Sparbanken Rekarne kommer vi att bjuda på en prisceremoni där vinnare i nio olika tävlingskategorier kommer presenteras, berättar Linnéa. Bland de  tävlande i år är topp sex från Strängnäs och Europaskolan.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 finns också ett läromedel för grundskolans årskurs ett till nio.
— Eftersom vi är en ideell förening bygger allt på företagspartners som stöttar oss — både små och stora, menar Josefin. Ung företagsamhet har arbetat mot grundskolan sedan 2010.

Både Josefin och Linnéa imponeras av årets tävlande. De förklarar att gymnasieungdomarna som driver UF-företag i år med lätthet överkommit hinder som att man inte kan träffas — och flera av UF-företagen har också tittat på den rådande samhällsproblematiken för att skapa produkter och tjänster som passar under en pandemi.
— Ungdomarna har träffats via Teams och Zoom, säljer via digitala kanaler, och det fungerar riktigt bra, understryker Linnéa. Via UF-gallerian har UF-eleverna marknadsfört sina produkter och drivit försäljning via sina egna webbshoppar. UF-företagen har definitivt haft coronapandemin med i beräkningarna när de kommit fram till sina företagsidéer. Vi har bland annat ett företag som har en lösning kopplad till handtvätt, och några gör sällskapsspel.

De senaste fem åren har det skett en boom inom det entreprenöriella i gymnasievärlden. Fler och fler väljer kursen, och Josefin förtydligar att det till stor del har att göra med ett strakt engagemang från lärarna.
— Samtliga nio kommuner i länet satsar på det här. Vi har fantastiska lärare som handleder ungdomarna. Alla kan välja att starta UF, entreprenörskapskursen är tillgänglig för samtliga gymnasieelever. Och vi märker att ungdomarna växer med uppgiften. Att samarbeta, våga stå upp för sin idé och att tänka hållbart är bara några aspekter.

En rolig vecka och spännande final följs sedan av ett moment i kursen som flera upplever som mindre rolig — att avveckla sitt företag.
— Efter den här veckan ska eleverna skriva en rapport och börja avveckla. Att avveckla kan kännas tråkigt, men det öppnar upp för att driva vidare i annan bolagsform, säger Linnéa. Men det ingår, på samma sätt som att starta och driva företaget.

Via UF-gallerian, ungforetagsamhet.se/gallerian, har UF-eleverna marknadsfört sina produkter och drivit försäljning via sina egna webbshoppar. Här kan du stötta dina lokala UF-företagare i Södermanland .