Byggstart för Lilleby

0
984
Erika Held, David Broberg och Mikael Rosenberg jobbar alla på Trygghem, som bygger det nya bostadsområdet. Foto: Boggi Svensson Freij

Utsikten från höjden är slående när man kliver in på området som tidigare hyste den gamla tampongfabriken vid Bergåsa en bit från Läggesta. I blickfånget finns museijärnvägen, Stora Skallaholmen och Hjorthagen, men inte många andra hus. Byggföretaget Trygghem, som köpt marken efter att andra byggherrar misslyckats med sina planer för området, har nu påbörjat markarbetet för de kommande byggnationerna.
— Vi har fått in flera hundra intresseanmälningar redan på förhand och efter bara några dagars försäljning har vi en handfull intressenter till de hus som ska byggas i den första etappen, säger Mikael Rosenberg, VD för Trygghem.

De allra flesta av husen kommer att ha någon form av sjöutsikt eller sjöglimt, men de som byggs i första etappen kommer att vara placerade väldigt sjönära, alldeles intill museijärnvägen.
— Tanken med det här området är att det ska vara både hållbart och tillgängligt, berättar han vidare, och därför ska det finnas både elbilspool och gemensamma trädgårdsmaskiner och redskap, som bokas genom en app. Moderna tomter är inte så stora, och då är det onödigt att alla ska ha varsin gräsklippare, varsin motorsåg och varsin häcksax och så vidare i ett sådant här område.

I området ska byggas 100 bostäder. Det är ännu inte riktigt fastslaget hur fördelningen mellan villor, radhus och lägenheter ska komma att se ut, utan det får styras av intresset under försäljningstiden.

Mikaels vision av området återspeglas i namnet Lilleby. Det ska signalera en småskalighet och en närhet mellan de boende i området. Han hoppas också på att de gemensamma tillgångarna och det gemensamma intresset av att hålla området tryggt ska skapa en känsla av samhörighet.