Bostadsprojektet Lilleby mottogs varmt i Mariefred

0
1027
Mikael Rosenberg, VD Trygghem och Kjell Forshed, arkitekt, ser fram emot att förverkliga det första Lilleby-projektet i just Mariefred.

Fokus är trygghet och gemenskap. Det planerade området mark— och naturnära, en motreaktion till för tätt byggda områden, och tillbaka till äldre värderingar, med hållbarhetsaspekter i allt från byggnadsmaterial till gemensam utrustning för de boende. Bostadskonceptet ”Lilleby” lanserades i lördags av Trygghem AB på Gripsholms Värdshus, och det första Lilleby-projektet heter Mariefreds Strand, beläget vid Bergåsa i utkanten av Mariefred. Gensvaret för både konceptet och projektet är stort —  över 60 intresseanmälningar har redan inkommit.

Trygghems VD Mikael Rosenberg berättar för MT/Måsen under lanseringen att de senaste ett och ett halvt åren har handlat om att samla erfarenheter från de cirka 500 bostäder Trygghem byggt för att skapa konceptet Lilleby, och utifrån det skapa framtidens boende.
— Det handlar om mer än ett hus, menar Mikael. Det är ett hem, en miljö och ett helhetskoncept. Vi hade stuga på Kalkudden när jag var liten och jag är glad att det råkade bli Mariefred som får det första projektet. Vi letade efter trevlig naturmiljö för att bygga en by och inget kan passa så bra som Lotorp och Mariefred.

Trygghet, närhet till grannar och ett starkt hållbarhetstänk präglar Lillebykonceptet. Hållbarhetsprofilen har tagits fram av Trygghem tillsammans med ÅF och har utvecklats med utgångspunkt i ett antal av FN:s globala hållbarhetsmål. Konceptets profil är ”Det hållbara boendet”. Arkitekt Kjell Forshed, Brunnberg & Forshed, som också står bakom området Stadsparken i Mariefreds arkitektur, ansvarar för Lillebys planering och gestaltning.
— Det är klassisk svensk arkitektur med hypermodern teknik, förklarar Kjell. Det är rationalitet rakt igenom.

Cirka 100 bostäder är planerade för området där fabriken Sanetta en gång låg, och nyligen förvärvade Trygghem också grannfastigheten — nu finns planer för fyra byggetapper.

Och intresset är gott — efter helgens konceptpresentation i Mariefred finns redan ett sextiotal intresseanmälningar.
— Vi vill kalla Lilleby ”Tillbaka till framtiden” där vi kombinerar det bästa från förr med det bästa som finns nu. Det känns väldigt positivt.