Barberaren Anna gästar Rakstugan: ”Man måste inte ha skägg för att komma till mig!”

0
215
The Dappled Dachshund gentlemen’s Barbershop gästar Mariefred och Rakstugan. Foto: Robert Stjernberg/Rakstugan

Nu i helgen kommer The Dappled Dachshund gentlemen’s Barbershop till Mariefred. Anna Stolk, som skolade om sig till barberare när pandemin lamslog världen, hoppas få chansen att inte bara få ordning på rufsiga coronaskägg, utan också sätta saxen i ett och annat hårsvall när hon rullar in mittemot Rakstugan med barberarbilen.  

På restaurang Rakstugan kan du som matgäst sitta bekvämt i gamla barberarstolar — och nu gästas Mariefred av The Dappled Dachshund gentlemen’s Barbershop — en mobil barbershop med en häftig gammal barberarstol, noga utvald precis som resten av inredningen i bilen. Det är Anna Stolk som bor i Ekerö kommun, som både kör, ansar skägg, och klipper hår. 
— Man måste inte ha skägg för att komma till mig, det kan vara viktigt att säga först, menar Anna. Jag har fått många möjligheter att vara kreativ och låta folk få prova på nya snygga frisyrer, såsom klassisk herrklippning med viss längd även på sidorna. Många är vana vid att det enda alternativet är mer eller mindre kort, och maskinklippt på sidorna. Jag lägger 99 procent av tiden på att  ge kunden en högkvalitativ klippning som mer eller mindre stylar sig själv, men som kan accentueras med någon produkt. Jag avslutar i princip aldrig med att föna och forma håret, eftersom att frisyren ska vara lika snygg och lättfixad hemma i vardagen. Resultatet av klippningen ska vara en snygg frisyr endast med hjälp av klipptekniker. Det jag är allra bäst på är just att ge kunden en snygg, lättfixad, och framför allt hållbar frisyr.

Hur kommer det sig då att en tidigare specialpedagog som bor på landet valde att öppna en rullande barbershop? Idén kom när hon äntligen valde att skola om sig under pandemin, något hon tänkt göra en längre tid men inte kommit till skott med. 
— Jag hade jobbat nästan ett decennium som specialpedagog, och tjatat nästan lika länge på man att skaffa skägg. Plötsligt gjorde han det, och fick presentkort hos barberare. Jag följde med honom dit och fick direkt en känsla — det är här jag vill vara! Vi bor långt ute på vischan, och precis som i Mariefred finns det ingen barberare där. I Stockholm finns det ju hur många som helst, så tanken att vara rörlig fanns med tidigt. Med en mobil barbershop kan jag lätt åka och ställa mig på platser där kunderna finns. Jag utbildade mig på Scandinavia Barbering Academy, hos Shaff som också driver Afro Söder.

The Dappled Dachshund gentlemen’s Barbershop öppnade så i juli 2020. Namnet kommer från familjens egen fläckiga tax, och sedan januari i år är yviga coronaskägg och trassliga frisyrer ett minne blott när Anna fått göra sin magi. 
— När vi kommer till Mariefred blir det herrfrisering och skäggtrim med knivrakning, förklarar Anna. Jag använder engångsblad, det gör nog de flesta av hygienskäl. Med vi så menar jag att efterfrågan är väldigt stor i lilla Mariefred så kommer att ha med mig en gästbarberare, Alexander Myreklint från Barber Supplier och beardshop.se

”Det bara blev”. Anna har gjort hela resan, omställningen från anställd i skola till egen företagare och barberare under pandemin, och frågar man henne idag är det det bästa beslutet hon någonsin tagit yrkesmässigt. 
— Det är väldigt kul. Jag hade väl andra tankar på vad jag skulle göra, men när det är rätt så är det rätt. Nu ser jag fram emot att träffa Mariefredsborna och hjälpa dem att hitta sin swag.

Barberarbilen finns på plats mittemot Rakstugan på lördag och söndag.