Balans Sörmland bjuder in till föreläsning om psykisk ohälsa

0
604
Cecilia Falk är koordinator för Balans Sörmland i Mariefred och Strängnäs. Den 25 februari hålls den första föreläsningen i IOGT-NTO-lokalen i Mariefred.

Sedan i höstas har Cecilia Falk från Mariefred engagerat sig i riksorganisationen Balans, en förening för personer och anhöriga till psykisk ohälsa. Under förra året skapades region Sörmland som har aktiviteter i Eskilstuna — och nu är planen att påbörja aktiviteter i Strängnäs och Mariefred.

Riksförbundet Balans är en rikstäckande, ideell patient- och anhörigorganisation för människor med diagnoserna depression, utmattningssyndrom, dystymi och bipolär sjukdom. Det var i höstas som Mariefredsbon och beteendevetaren Cecilia Falk kom i kontakt med förbundet och Balans Sörmland.
— Jag har själv varit sjukskriven, och fick väldigt bra hjälp, berättar Cecilia. Eftersom jag själv jobbar med de här frågorna genom arbetslivsinriktad rehabilitering ville jag ge tillbaka på något sätt. Jag jobba också som coach och rådgivare vid Trygghetsrådet och Startkraft — men mitt engagemang i Balans Sörmland är helt ideellt.

Balans Sörmlands mål är att nå personer med depression eller bipolärt syndrom och erbjuda stöd, och verka för ökad kunskap i samhället om depression och bipolära diagnoser, för att minska oförståelse, rädsla och avståndstagande. Cecilia förklarar att det inte handlar om vård. ”Vi är inte stat och kommun”. Balans inriktning är mer proaktiv.
— Vi lever i ett annat typ av samhälle idag än vad vi gjorde förr. När samhällsklimatet förändras förändras också arbetslivsklimatet. Det är faktiskt så att femtio procent av alla som är sjukskrivna idag är det på grund av någon form av psykisk ohälsa. Men det händer något när vi får berätta, träffas och vara med i ett socialt sammanhang.

Den 25 februari arrangerar Balans Sörmland sin första aktivitet i Mariefred — en föreläsning med Cecilia som koordinator. Balans Sörmlands föreläsning hålls i IOGT-NTO-lokalen i Mariefred tisdag 25 februari med start klockan 18.00. Föreläsningen riktar sig till alla och tar upp ämnet psykisk ohälsa.
— Då kommer Magnus Werner som är ordförande för Balans Sörmland. Vi hoppas att många tar chansen och lyssnar.